Ana Jevšek Pezdir je soproga Rada Pezdirja, ki je pred časom v eni svojih kolumen v časniku Finance zapisal, da je finančni minister Janez Šušteršič njegov osebni prijatelj. Ker je Šušteršič kmalu po imenovanju za ministra Jevšek Pezdirjevo zaposlil v svojem kabinetu, je anonimni prijavitelj menil, da gre pri tem za nasprotje interesov.

Komisija v svoji odločbi zdaj navaja, da je na podlagi pregleda dokumentacije, ki ji jo je posredovalo ministrstvo, preučitvi predpisov in ob upoštevanju vseh okoliščin primera, ugotovila, da je bila zaposlitev Jevšek Pezdirjeve izvedena "na podlagi in skladno z zaposlitvenimi postopki za delovna mesta, ki so vezana na osebno zaupanje funkcionarja", so sporočili iz ministrstva za finance.

Minister ima namreč po ugotovitvah komisije v skladu z določbami zakona o javnih uslužbencih pravico, da po lastni presoji izbere člane svojega kabineta. "Glede na dejanske in pravne okoliščine je komisija ugotovila, da v konkretnem primeru zaposlitve Ane Jevške Pezdir niso podani znaki nasprotja interesov na strani ministra za finance. Komisija je tudi ugotovila, da pri omenjeni zaposlitvi ni podana kršitev dolžnega ravnanja kot bistvenega elementa korupcije," so zapisali v komisiji.

Komisija pri tem še opozarja, da tovrstne kabinetne zaposlitve "predstavljajo zakonsko specifiko in izjemo iz sistema zaposlovanja v javnem sektorju, tako zakonsko kot vsebinsko pa izključujejo tudi oceno morebitnega nasprotja interesov, saj so vezane na osebno zaupanje ministra in že v sami definiciji predvidevajo predhodno osebno, poslovno, politično ali drugo povezavo med ministrom in javnim uslužbencem, ki zasede to delovno mesto".