Vlada predlog zakona podpira pod določenimi pogoji, da je primeren za nadaljnjo obravnavo, pa je menilo 47 navzočih na glasovanju, medtem ko jih je devet temu sklepu nasprotovalo. Predlog zakona bo zdaj dodeljen v obravnavo odboru DZ za finance in monetarno politiko.

Dopoldanska razprava je pokazala, da se odloča le o tem, ali se projekt, katerega vrednost se je v šestih letih skoraj podvojila, poceni, ne pa o tem, ali se ga ustavi ali ne. V projektu s številnimi okoljskimi vprašanji so se pokazale nepravilnosti, kar je med poslanci poglobilo dvome o njegovi ustreznosti, hkrati pa odprlo veliko vprašanj o visokih odškodninah in sprožitvi socialne bombe v regiji, če bi propadel.

Po predlogu zakona naj bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo, najeto pri EIB. Teš je sicer pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki pa je zavarovano z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki pa državnega poroštva ni zahtevala.

Virant: Vlada si je kriva sama, če nima predstavnika na seji

Ker je bil minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač med sejo Državnega zbora na seji vlade, državni sekretar pa na poti v tuijini, vlada ni mogla zagotoviti govorca, ki bi predstavil njeno stališče. To je zmotilo opozicijske poslance, vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je po zaključenih predstavitvah stališč poslanskih skupin zahteval glasovanje o prekinitvi seje do prihoda ministra v Državni zbor.

Predlog je sicer podal Janko Veber (SD), saj bi po njegovem mnenju morala v razpravi sodelovati vlada, kljub temu da predloga ni vložila sama, Jani Möderndorfer pa je opozoril na parlamentarno prakso in menil, da bi morali sejo prekiniti že iz "higienskih razlogov", a se to, kot omenjeno, ni zgodilo.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je po 15 minutnem odmoru dal predlog prekinitve na glasovanje, kjer pa ni prejel potrebne podpore. Virant je pojasnil, da za prekinitev ni nobenega razloga, saj je predlog poslanski, ter povedal, da si je vlada kriva sama, če na seji nima predstavnika.

Stališča poslanskih skupin

Meh ocenjuje, da je poroštvo za posojilo ekonomsko najbolj smotrno. Posojila Evropske investicijske banke so po njegovi oceni zelo ugodna in bi omogočila nemotena dela za izgradnjo šestega bloka. Meh je povedal tudi, da bo Teš 6 nadomestil obstoječih pet blokov, pri tem se bodo bloki 1 do 4 povsem likvidirali, zaradi česar bo novi blok letno porabil skoraj milijon ton manj premoga in povzročil za 1,2 milijona manj emisij. "Poroštvo je potrebno, saj bi sicer morala država odpisati skoraj milijardo vrednosti svojega premoženja in z dokapitalizacijo zagotoviti okoli 450 milijonov za t.i. revitalizacijo ob nadaljevanju proizvodnje četrtega in petega bloka v Tešu ter prispevati blizu 300 milijonov evrov sredstev na podlagi posebnih zakonov za zapiranje premogovnika Velenje," je povzel Meh.

Do predloga so skeptični v Listi Virant, v Pozitivni Sloveniji in v SDS. Kot je povedal Bojan Starman (Lista Virant), "bomo poslanci Liste Virant ves čas sprejemanja tega zakona v dilemi", saj jim manjkajo številni odgovori na odprta vprašanja. Cel pristop k projektu je bil po njegovih besedah "zelo neroden", saj pred začetkom niso pridobili vseh soglasij, finančna konstrukcija projekta pa ni bila zaprta.

Matej Tonin (NSi) je opozoril na netransparentno, potratno in politično obremenjeno delovanje projekta. Pri NSi zato ne želijo dati poroštva projektu in pravijo, da bi se projekt lahko financiral s pomočjo komercialnih bank, če je tako dobra investicija, kot trdijo zagovorniki. Tonin dvomi tudi, da se bodo zmanjšale emisije, če bo poleg bloga 6 deloval tudi blok 5. "V NSi ocenjujemo, da niso izpolnjeni nobeni pogoji, da bi država lahko dala poroštvo temu projektu, zato mu bomo nasprotovali," je sklenil.

Andrej Šircelj (SDS) je povedal, da je projekt izgradnje Teš 6 podoben gradnji avtocestnega križa in po njegovem mnenju potrebuje popolno revizijo poslovanja in ekonomičnosti. "Najti je treba tiste, ki so, če so, prekoračili norme kazenskih zakonikov,“ je še dodal in pojasnil, da je kredit EIB v primerjavi s komercialnimi bankami ugodnejši za 11 milijonov na leto, mora pa država dati poroštvo. Kljub očitkom pa je povedal, da bo vlada poroštvo podprla če se bo cena, ki se je v času izgradnje podvojila, znižala. Ob tem je opozoril, da gre pri tem zakonu za unovčenje garancij, ki ne pomenijo obveznosti za državo.

Jože Velikonja (PS) je dejal, da podpirajo dokončanje projekta Teš 6, da pa so zahtevali revizijo, ki ni bila opravljena v celoti. "Z glasovanjem ne želimo prevzeti odgovornosti za ta projekt. Zato se bomo poslanci Pozitivne Slovenije vzdržali oz. glasovali po svoji vesti," je napovedal.

Poslanci opozorili na visoke kazni in brezposelnost

V vseh poslanskih skupinah so glede projekta opozorili na problem visokih kazni in brezposelnosti, če bi se prekinil, in na okoljske probleme, ki jih s seboj prinaša. Po besedah Ivana Hršaka (DeSUS) je šel projekt že predaleč. "Nedokončanje bi lahko prineslo visoke odškodnine, socialno bombo v regiji," je menil in opozoril potrebo po čim večji samooskrbi z električno energijo v državi. "Predlog bomo v prvi obravnavi podprli, pričakujemo pa, da bo investitor izpolnil pogoje, ki jih je postavila vlada," je dejal.

Podobno sta glede glasovanja napovedala Mirko Brulc v imenu poslanske skupine SD ter Janez Ribič v imenu poslanske skupine SLS. Tudi slednji je opozoril na samooskrbo: "Potrebujemo električno energijo. Jo bomo kupovali v tujini pri teh cenah? Ne, zagotoviti jo moramo sami. To je področje, kjer se ne da zanašati na druge, saj se bomo hitro znašli v temi," je orisal. Po njegovih besedah si težko predstavljajo, kakšne posledice bi imelo neizglasovanje poroštva, zato bodo predlogu zakona v prvi obravnavi dali zeleno luč.

Vlada že pred sejo za poroštvo ob znižanju ocenjenih stroškov

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6 je bil sicer v parlamentarni proceduri že ob koncu minulega mandata, a je takrat dobil rdečo luč.

Tudi tokrat je v DZ pričakovati vročo razpravo. Projekt, ki ga sicer podpira večina energetske stroke, ima v delu javnosti močne nasprotnike, nanj pa se vežejo tudi očitki o nepreglednosti in nepravilnostih ter občutno previsokih stroških. V skupini Ustavimo Teš 6 so zato poslance pozvali, naj poroštva ne odobrijo, v sredo pa so iz EBRD sporočili, da očitke o domnevnih nepravilnostih v zvezi s Teš 6 proučujejo.

Vlada se je sicer februarja odločila državnemu zboru predlagati, da predlog zakona o poroštvu za Teš 6 potrdi, a pod določenimi pogoji, med drugim povezanimi z znižanjem najnovejših ocenjenih stroškov projekta v najboljšem primeru za okoli 100 milijonov evrov.