Bratuškova je izpostavila, da zakon o uravnoteženju javnih financ posega v 45 različnih zakonov in ga bodo podrobneje še preučili ter se odločili, kakšna dopolnila bodo vložili in na katerih segmentih.

Spomnila je na napoved Pozitivne Slovenije, da bodo njihovi poslanci v DZ podprli vse, kar bo usklajeno s socialnimi partnerji. Res pa je, dodaja, da ne vedo, kdo se med socialnimi partnerji usklajuje in pogaja glede družin in otrok, saj nimajo svojega sindikata. Poslanka je izpostavila izračune nekaterih družin, ki ugotavljajo, da bi z ukrepi mesečno izgubile tudi 800 ali več evrov.

Vladna koalicija poudarja, da so ukrepi selektivni in ne bodo prizadeli socialno najšibkejših. Cenzus, nad katerim bodo ukrepi "prijeli", znaša 625 evrov neto na družinskega člana. Toda Bratuškova glede na to, kolikor je sedaj pregledala zakon, ugotavlja, da je na ta cenzus vezan le otroški dodatek. Brezplačen vrtec se po njenih besedah ukinja za vse, prav tako se po njenem za vse sprejema ukrep glede porodniškega nadomestila.

Poslanka je še prepričana, da bodo predlagani vladni ukrepi letos in v prihodnjih letih poslabšali gospodarsko rast. "Nimamo smeri navzgor, ampak navzdol," je dejala in ocenila, da se v tem trenutku ne jemlje tistim, ki imajo največ, temveč srednjemu sloju.

Zakon ni usklajen s socialnimi partnerji

Vodja poslancev SD Janko Veber poudarja, da so vse politične stranke, z izjemo SDS, decembra podpisale dogovor o tem, kako bi naj posegali v plače javnega sektorja, socialne pravice in zmanjševanje javne porabe. Zakon o uravnoteženju javnih financ ni usklajen s socialnimi partnerji, opozarja SD, ki zakon zavrača tudi zato, ker vlada ni upoštevala njihovih predlogov.

Prav tako po Vebrovih besedah ni pregleda o tem, kaj se bo zgodilo in kako bo država delovala, ko bo teh 45 zakonov v zakonu o uravnoteženju javnih financ spremenjenih.

SD je sicer predlagala, da kapitala ne razbremenjujejo z dodatnimi davčnimi olajšavami, predlagali so povišanje dohodninske lestvice za najbogatejše in pozvali k čim prejšnjemu sprejemu pokojninske zakonodaje, po slednji pa bi bilo treba po njihovem razmišljati o dvigu DDV, je pojasnil Veber. Prav tako so predlagali zamrznitev plač v javnem sektorju in pokojnin za letos. S temi ukrepi bi po mnenju SD lahko privarčevali 400 milijonov evrov, kar bi bilo za letos po njihovih projekcijah dovolj.

Poslanska skupina SD bo predlog zakona o uravnoteženju javnih financ s strokovnimi sodelavci preučila po četrtkovi seji DZ.

Vladna koalicija sicer ostaja neomajna pri nujnosti varčevalnih ukrepov, vendar hkrati poudarja, da zakon ni zadnje besedilo, temveč ga bodo še usklajevali in se pogajali.