"Slovenija je prisiljena, da sama zdaj, ali pa čez nekaj mesecev, ko nam bo to ukazal nekdo drug, naredi nekaj korakov k prilagoditvi naših potreb z možnostmi. Če to naredimo sami v naslednjih tednih, to ne bo dramatično, saj smo nekje na robu, ko lahko z relativno blagimi ukrepi znižamo porabo," je dejal Janša. Dodal je, da je zato tudi realizacija nekaterih načrtovanih projektov v tej regiji omejena z danimi možnostmi.

Zelo verjetno je, da se zato kakšen od projektov ne letos, ne naslednje leto ne bo mogel dokončati, je dejal, a dodal, da nekaj manevrskega prostora vseeno ostaja, predvsem na področju izrabe nekaterih še razpoložljivih evropskih sredstev, pa tudi na točkah, kjer težava za izpeljavo projekta niso denarna sredstva, pač pa zlasti birokratske ovire.

Kot je dejal predsednik vlade, je takih približno tretjina vseh problemov, o katerih so se predstavniki vlade seznanili ob današnjem obisku. Gre predvsem za počasne postopke pri pridobivanju različnih soglasij, umeščanju objektov v prostor in podobno. Vlada se je po njegovih besedah z reorganizacijo vlade in ministrstev tega problema lotila že na začetku, to pa bo tudi glavna prioriteta takoj, ko bodo "zaključili z gašenjem".

Sicer pa je po mnenju predsednika vlade v Spodnjem Podravju najbolj zaskrbljujoče dejstvo, da je stopnja zaposlenosti v regiji nižja kot leta 2000, kar odločilno vpliva na splošno stanje v tem delu Slovenije. To kaže na to, da se je v kriznem obdobju izgubilo veliko število delovnih mest, to pa se odraža tudi na zbranih denarnih sredstvih za investicije.

Za Viranta je stavka nepotrebna

Stavka je legitimna, vendar trenutno nepotrebna, saj pogajanja še potekajo, ocenjuje prvak DZ in predsednik Liste Virant Gregor Virant. V težavah je cela država, v težavah smo vsi, opozarja Virant in dodaja, da to niso le težave vlade ali sindikatov, temveč vseh državljanov, zato bi morali pri tem stopiti skupaj in najti sporazumno rešitev.

Po Virantovem mnenju je še čas, da vlada in sindikati najdejo sporazumne rešitve, sam pa bi bil najbolj zadovoljen, če bi v tem težkem položaju našli skupen jezik. Prav tako bi bilo zelo dobro, ocenjuje Virant v izjavi novinarjem v DZ, da bi skupaj stopile politične stranke in našle rešitev.

Predsednik parlamenta ob novinarskem vprašanju sicer težko ocenjuje, ali se bo stavka v javnem sektorju zavlekla več dni, si pa želi, da bi bil dosežen sporazum.

Ob novinarskem vprašanju pojasnjuje, da je v predlogu varčevalnega paketa vključeno tudi nižanje plač v parlamentu, in sicer v višini 10 odstotkov.

Predsednik Türk stavko razume kot odločen poziv k resnim pogovorom

Predsednik republike Danilo Türk današnjo stavko javnega sektorja razume kot zelo odločen poziv k resnim pogovorom. Kot je dejal ob robu odprtja dveh mednarodno zasnovanih razstav rokodelskih izdelkov v Slovenj Gradcu, se morajo vsi, ki sodelujejo v pogajanjih, resno potruditi za sporazum.

"Današnja stavka javnega sektorja je zasnovana na ustavni pravici do stavke. Je torej ustavno utemeljena in je legitimna. Treba pa je razumeti njeno sporočilo. In to sporočilo jaz razumem tako, da je to zelo močan, zelo odločen poziv k resnim pogovorom. Vsi, ki sodelujejo v pogajanjih, se morajo resno potruditi za sporazum," je dejal predsednik republike.

Poudaril je še, da če je včasih govoril "dialog, dialog in še enkrat dialog, bi danes dodal sporazum, sporazum in še enkrat sporazum". Za to se je treba potrudit in narediti več, vsi udeleženci v pogajanjih imajo pred sabo veliko odgovornost, da privedejo pogajanja do sporazuma, je ob robu danes odprte 19. rokodelske razstave Art@Craft Europe 2012 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, ki je stavka javnih uslužbencev ni ovirala, še dejal predsednik Türk.

Vizjak: Stroške stavke bodo verjetno nosili tudi zaposleni

Minister za delo Andrej Vizjak je pred današnjo sejo upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) opozoril, da bodo zaradi današnje splošne stavke javnega sektorja zagotovo nastali stroški, ki jih bodo verjetno nosili tudi zaposleni. Predsednik GZS Samo Hribar Milič sicer meni, da v podjetjih zaradi stavke ne bo nastala večja škoda.

Vizjak je pred sejo odbora poudaril, da pogajalci na sindikalni ravni niso enotni, saj se zavzemajo za različne stvari - nekateri so za odpravo plačnih nesorazmerij, drugi niso, eni so za znižanje plač, drugi ne. Čas za sklenitev kompromisa je po Vizjakovih besedah do takrat, ko se bo o varčevalnih ukrepih odločalo v DZ, torej še kakšen teden ali dva. "Ampak sem bolj pesimist kot optimist," je o možnosti sklenitve kompromisa dodal Vizjak.

"Po današnjem dnevu pride jutrišnji dan, ko bomo morali znova pogledati dejstvom v oči in ugotoviti, da drugo kot varčevanje ne pride v poštev. Nujen bo konsenz v smeri zmanjševanja javne porabe," je opozoril Hribar Milič. Večje škode v podjetjih sicer zaradi stavke ne bo, so pa morala številna podjetja prilagoditi poslovanje, je dejal.

Hujša škoda bi po njegovem mnenju lahko nastala, če se bo stavka nadaljevala v prihodnjih dneh. Podjetij, ki so zdrava, to ne bo resno prizadelo, tista, ki so na robu, pa lahko potisne tudi v prepad, je ocenil Hribar Milič.

Turk: Žvižganje in skandiranje ne prineseta konstruktivnih predlogov

Minister Žiga Turk se je v okviru vladnega obiska ptujsko-ormoške regije srečal z ravnatelji, predstavniki obrtne in gospodarske zbornice ter aktivom staršev. Pogovor je ocenil kot koristen, glede stavke pa dejal, da žvižganje in skandiranje ne prineseta konstruktivnih predlogov. Ob odhodu so ga sicer z žvižgi pričakali protestniki.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Turk je dejal, da je pričakoval, da se bodo ob današnjem obisku regije srečali tudi s takšno obliko izražanja nezadovoljstva. Kot je dejal, se na Ptuj niso prišli izogniti demonstracijam, saj je bil obisk regije napovedan preden je bil določen datum stavke. "Prav je, da se s tem srečamo in slišimo, kaj ljudje pravijo, kako žvižgajo in kaj pojejo. Vesel pa sem tudi tega, da smo znotraj opravili dobro diskusijo z ravnatelji in učitelji, kjer smo se pogovorili o konstruktivnih rešitvah ter o tem, kako stvari urediti na čim manj boleč način ter narediti še kaj drugega za učitelje in otroke, da bodo posledice čim manjše," je dejal Turk.

Na vprašanje, ali bodo današnji protesti javnega sektorja vsaj malo omilili stališče vlade, je Turk odvrnil, da žvižganje in skandiranje ne prineseta nobenih konstruktivnih predlogov. Bistveno boljša je bila po njegovem diskusija z ravnatelji, od koder odhaja domov s celim spiskom idej, kaj lahko na področju šolstva in izobraževanja naredijo dobrega, med njimi so tudi ideje, ki ne stanejo nič, in predlogi vezani na normative, o čemer še vedno teče socialni dialog.

"Vse skupaj je predmet pogovorov, ki jih je ta stavka nekako prekinila in so zaradi nje pravzaprav težji kot so bili prej," je dejal minister in dodal, da so na današnjem posvetu slišali predvsem pozive, da si učitelji želijo več avtonomije in boljši status, manj normiranja in poseganja v njihovo delo, več avtoritete, ko gre za izbiro pedagoških vsebin in prijemov.

Gantar na Ptuju: Stavka zdravstvenega osebja povsem nepotrebna

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sklopu današnjega obiska vlade v ptujsko-ormoški regiji obiskal Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča in Zdravstvi dom Ptuj, kjer se je pogovarjal o tamkajšnjih težavah in morebitnih investicijah. Do obiska prihaja na dan stavke javnega sektorja, za katero minister pravi, da je v zdravstvu povsem nepotrebna.

"Ta stavka, kar se tiče medicinskih sester, je popolnoma nepotrebna," je v izjavi za medije poudaril minister. Pojasnil je, da je predstavnike sindikatov "že precej pred stavko" sprejel na ministrstvu, kjer jim je povedal, "da, kar se nas tiče, ni sporno, da odpremo vprašanje standardov in normativov, nenazadnje je to tudi opredeljeno v koalicijski pogodbi te vlade". "Tudi z zakonom, ki je v parlamentu v proceduri, v ničemer ne posegamo niti v odpuščanje niti v standarde ali normative na področju zdravstva," je menil.

Stavki se je po besedah lokalnega predstavnika sindikata zdravstva in socialnega varstva Dušana Janžekoviča pridružilo okoli sto članov ptujskega zdravstvenega osebja. Kljub temu v zdravstveni oskrbi bolnikov po besedah direktorice ptujskega zdravstvenega doma Metke Petek Uhan ni prišlo do težav, saj je bil obisk v ambulantah danes 90 odstotkov manjši kot sicer. S tem so bolniki po prepričanju Janžekoviča izrazili simbolično podporo stavkajočim.

Ta podpora ministra ni ganila. "Pacienti imajo pač zdravstvene delavce, upam vsaj, v svojem kraju radi in verjamem, da so zato tudi solidarni z njimi. Ponavljam pa, da je stavkovna zahteva v tem konkretnem primeru neupravičena. Je vprašanje, ki ga je treba v okviru socialnega sporazuma rešiti in smo to tudi napovedali, še preden so napovedali kakršno koli stavko. Morajo pa se vsi zavedati, da so ukrepi, ki jih sprejemamo, potrebni, sicer bo celotna država v težavah," je poudaril.

Pličanič: Stavka je trenutno nepotrebna

Minister za javno upravo Senko Pličanič meni, da je stavka javnega sektorja trenutno nepotrebna, ob čemer poudarja, da bi morali stopiti skupaj in hitro doseči dogovor. Verjame sicer, da bo vlada s sindikati dosegla dogovor v tednu ali dveh, sindikati pa bi morali po ministrovem mnenju razmisliti, kaj je sploh njihov cilj in kaj želijo doseči.

Pličanič se strinja, da je stavka sicer legitimen način izražanja nestrinjanja z ukrepi, ki jih je vlada predlagala, vendar bi bilo po njegovem mnenju to energijo bolj potrebno usmeriti v pogajanja. Upa sicer, da se bodo slednja nadaljevala, četudi se bo stavka nadaljevala.

Minister je spomnil, da je vlada predložila štiri ali celo pet različnih predlogov ukrepov in se zahtevam sindikatov zelo približala, ti "pa še vedno zavrnejo praviloma vse, kar jim vlada ponudi". "Dobro bi bilo, da na sindikalni strani razmislijo, kaj pravzaprav želijo," poziva Pličanič. Po njegovih ocenah namreč ni mogoče izključiti, da je njihov cilj političen, o čemer "po vseh zavračanjih vladnih predlogov marsikdo razmišlja". Bi pa ministra obenem presenetilo, da bi kdo imel take cilje v položaju, ko se odloča o usodi Slovenije.

Ob napovedih predsednika vlade Janeza Janše, da vlada tokrat ne bo pokleknila pred sindikati javnega sektorja, pa minister poudarja veliko nesorazmerje med zaposlenimi v javnem in zaposlenimi v zasebnem sektorju. Slednji so namreč "hudo breme krize že nosili in ga še bodo, zaposleni v javnem sektorju pa ne, zato je pravično, da se to izravna".