Janševa ekipa bo danes obiskala več kot 50 različnih inštitucij, na dopoldanskem dveurnem delovnem posvetu pa se bodo v celoti posvetili regijski problematiki. Skušali bodo rešiti nekatere konkretne odprte probleme in vprašanja regije, spregovorili bodo o razvojnih možnostih regije ter pregledali, s katerimi ukrepi lahko vlada pospeši razvoj.

Janša: "Denarja ta trentek ni"

Premier pa je že v torkovem pogovoru za Radio Ptuj napovedal, da bodo morali poiskati tudi "tiste točke, pri katerih bo potrebno odkrito povedati, da denarja ta trenutek ni in bo projekte morda potrebno preložiti na boljše čase". Ob tem se bo vlada danes seznanila tudi z zastoji pri umeščanju nekaterih infrastrukturnih projektov, ki na realizacijo čakajo že leta.

Ptujsko-ormoška regija šteje okoli 86.000 prebivalcev in pokriva 19 občin Spodnjega Podravja. V regiji je registriranih 5849 poslovnih subjektov, tako kot drugod v Sloveniji pa je kriza tudi tamkajšnje gospodarstvo vidno načela.

Po podatkih območne službe zavoda za zaposlovanje Ptuj je bilo konec marca brezposelnih 4807 ljudi, kar je pomenilo 13,4-odstotno stopnjo brezposelnosti, medtem ko ta na ravni slovenskega povprečja znaša 12,5 odstotka. Večina zaposlenih je v manjših in srednje velikih podjetjih, zato se lokalni trg dela hitro odziva na spremembe.

O razvojnih izzivih in priložnostih regije

Janša in ministri se bodo po posvetu večji del dneva srečevali s predstavniki podjetij, občin, obrti, upravnih enot, sodnih, šolskih in drugih inštitucij v regiji. Premier se bo tako najprej v družbi gospodarskega ministra Radovana Žerjava srečal z vodstvom Term Ptuj, nato pa si bo skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom ogledal Grajsko pristavo v Ormožu.

Popoldne bo skupaj z Žerjavom in ministrom za infrastrukturo in prostor Zvonetom Černačem o razvojnih izzivih, priložnostih regije ter drugih aktualnih temah, s katerimi se v regiji srečujejo posamezni deležniki, odgovarjal na novinarska vprašanja v Ormožu.

Ob zaključku obiska se bo del vlade z Janšo na čelu na Ptujskem gradu srečal z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki iz tega dela Slovenije, drugi del vladne ekipe pa bo enako srečanje na čelu s podpredsednico vlade Ljudmilo Novak opravil na ormoškem koncu.

Preberite še Protestniki pred vlado, vlada pa na Ptuju.