Podobnega mnenja je tudi docent za zasebno varnost in pooblastila na fakulteti za varnostne vede in sodni izvedenec za področje zasebnega varstva in uporabo pooblastil na vseh področjih dr. Tomaž Čas. "Gre za organizirane javne shode, organizatorji pa morajo zagotoviti tudi varnost. Čeprav bodo stavkali tudi policisti, je policija dolžna varovati življenja ljudi, premoženje, skrbeti za javni red in mir ter za varnost cestnega prometa," opozarja nekdanji poveljnik posebne enote slovenske milice. Ker se bodo shodi odvili na več koncih države, je po njegovih besedah takšen pristop bistveno boljši pri zagotavljanju varnosti. "Ker je lažje obvladovati množico v manjših okoljih, je verjetnost, da bi prišlo do ekscesov, manjša. Moramo pa se zavedati, da želijo ljudje nekaj pokazati javnosti na vnaprej napovedan in zato miren način," še dodaja dr. Čas.

Tako policija kot sindikati pričakujejo največ protestnikov pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi ulici. Po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja se bo v prestolnici zbralo nekaj tisoč protestnikov, sam shod pa bo trajal največ eno uro. "Gre za simbolno manifestacijo. Kot veste, nismo imeli dovolj časa, da bi prijavili tudi ozvočenje. Šlo bo zgolj za glasno izražanje nezadovoljstva. Drugod po Sloveniji bodo pripravili govore, tako da se bodo shodi razlikovali od ljubljanskega," pojasnjuje glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Kako bo potekal shod na Ptuju - vlada bo danes namreč na delovnem obisku v ptujsko-ormoški regiji, osrednji dogodek pa se bo odvil na ptujskem gradu - še ni povsem znano. "Vemo pa, da si vlada krčevito prizadeva, da bi bilo mesto takšno, kot da se v njem nič ne dogaja," sporoča Štrukelj.

Dodajmo, da je pesnik Boris A. Novak za potrebe stavke priredil znano pesem za otroke Naša četica koraka Janeza Bitenca in jo poimenoval Žiga žaga. "Potrebujemo namreč zbore - bolj ko bomo fušali, bolje bo zvenelo! Naj jo prepevajo po vrtcih in šolah! V tej generalni stavki, ki jo z vsem srcem podpiram, je poleg lucidnih analiz, solidarnosti in močne volje potreben tudi humor, ironija, ščepec osvobajajoče hudobije! Najmočnejše orožje je smeh - da reseterjem zamrzne ciničen nasmeh na ustnicah!" je v spremnem dopisu zapisal profesor z ljubljanske filozofske fakultete. "Še ena pobalinska s spletnih strani Sviza," pa se je na pesem na družbenem omrežju Twitter odzval minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Podporo stavki v javnem sektorju bo jutri izrazilo tudi gibanje 15o, ki bo ob 18. uri v ljubljanskem Miklošičevem parku organiziralo demonstracije proti varčevalnim ukrepom.