"Ne moremo razviti normalne diskusije"

Ker zaradi nujnosti postopkov obravnave treh davčnih zakonov po besedah Möderndorferja ne morejo razviti "normalne diskusije, je nemogoče, da bi razpravljali o tem, kaj je prav in kaj ne". V Pozitivni Sloveniji menijo, da se obravnava treh davčnih zakonov prav danes ni zgodila naključno, ob čemer se Möderndorfer sprašuje, zakaj so se ti zakoni pojavili v DZ prav dan pred stavko v javnem sektorju.

DZ potrdil novelo interventnega zakona in predlog zakona o dohodnini

Če se po njegovih besedah nekdo skriva za opravičilom, da bo ta nujni postopek pospešil razvoj gospodarstva, "bi lahko rekel, da bo naslednjič, ko bomo obravnavali zakone po nujnem postopku, to postala parlamentarna praksa". Dejstvo pa je, je na novinarski konferenci dejal vodja poslancev PS, da po "tekočem traku sprejemamo nekaj, na kar socialni partnerji sploh niso imeli možnosti vplivati", sploh pa po njegovem ne poslanci.

Obstrukcija obravnave in sprejemanja zakonov je tako po njegovih besedah "samo eden od načinov, kako opozoriš vlado, ki hoče brez parlamentarne demokracije uveljavljati svoj prav".

Slovenija "v 21. stoletju nima davčne strategije in ima izrazito pasivno davčno politiko"

PS vladi ne očita vlaganje zakonov, temveč način in postopek, pravi vodja poslancev te stranke in dodaja, da bi koalicija rada "vse zakone spremenila po nujnem postopku, a to tako ne gre". Glede morebitne obstrukcije v nadaljnjih postopkih sprejemanja zakonov pa se bodo po njegovih besedah odločali sproti.

Poslanec Pozitivne Slovenije Alojzij Potočnik je poudaril, da uporaba obstrukcije ob obravnavi davčnih zakonov ni naključna, saj mora način odločanja o davkih izhajati iz temeljnega načela demokratičnosti in transparentnosti procesa. Da je to v DZ te dni umanjkalo, po njegovih ocenah ni dvoma.

Davki so sicer, tako Potočnik, nezavedno stičišče različnih interesov in konfliktov. Zato ugotavljajo, da Slovenija "v 21. stoletju nima davčne strategije in ima izrazito pasivno davčno politiko". Po Potočnikovih besedah jim je v Pozitivni Sloveniji žal, da se je politika v zadnjih mesecih usmerila zgolj na ekonomsko politiko.

Poslanec je poudaril, da imajo glede finančnega stanja v državi podobne poglede kot vlada, toda različne poglede na reševanje težav.

Pozitivna Slovenija bi dvignila zgornjo stopnjo davka na dodano vrednost za eno ali dve odstotni točki, izpostavlja tudi pridobitev evropskih sredstev in morda davek na premoženje. Poudarjajo še obnovo procesa pogajanj v zvezi z zdravstvenim varstvom in invalidsko pokojninskim zavarovanjem, je še spomnil Potočnik.

"Anarhistično dejanje"

Obstruirati tri točke redne seje DZ je izjemno neodgovorno, celo anarhistično dejanje, je v odzivu na obstrukcijo Pozitivne Slovenije pri sprejemanju davčnih zakonov ocenil poslanec NSi Jožef Horvat. Po njegovem mnenju vlada ne hiti "histerično, a zavedamo se, da zamujamo in moramo pospešeno sprejemati ukrepe, ki bodo konsolidirali javne finance".

Po Horvatovih ocenah preprosto nimajo časa, da bi novele zakonov, ki so jih danes sprejeli, sprejemali po rednem postopku. Sicer pa je šlo po njegovem mnenju le za spremembo nekaj členov zakonov in "vsak, ki ima voljo preučiti takšne predloge zakonov, imamo dovolj eno uro dela". Z danes sprejetimi zakoni pa, tako Horvat, dajejo gospodarstvu možnosti za razvoj.

"Danes smo si enotni v ugotovitvi, da je Slovenija v izjemno zahtevnem položaju. V zgodovinsko usodnih trenutkih smo Slovenci vedno znali stopiti skupaj in sprejeti dobre rešitve," je v izjavi za medije v DZ dejal Horvat. Toda stopiti skupaj "ne pomeni obstruirati sejo DZ ali sejo odbora".

Predlagani ukrepi ne bodo prizadeli socialno najšibkejših

Po njegovih besedah so pri sprejemanju rešitev za Slovenijo šele na začetku poti in je treba delati. Očitki Pozitivne Slovenije, da koalicija pri sprejemanju zakonov preveč hiti, po Horvatovih ocenah niso na mestu. Čas je denar, ob tem, ko poskuša vlada konsolidirati javne finance, poudarjajo v NSi.

Horvat je spomnil, da je Pozitivna Slovenija zaradi izkušenj v gospodarstvu med drugim ponosna na svojega predsednika Zorana Jankovića, zato v NSi ne morejo razumeti, da poslanci te stranke niso bili prisotni pri sprejemanju zakonov, ki dajejo zagon gospodarstvu.

Medtem je Horvat kritičen do predloga Pozitivne Slovenije, ki meni, da bi bila prava rešitev za konsolidacijo javnih financ dvig DDV. V NSi so namreč prepričani, da bi slednje zmanjšalo konkurenčnost gospodarstva in bi udarilo vse državljane.

Medtem pa po Horvatovih besedah predlagani varčevalni ukrepi vlade ne bodo prizadeli socialno najšibkejših. Istočasno pa vlada predlaga tudi ukrepe, ki omogočajo razvoj gospodarstva in tudi odpiranje novih delovnih mest, je poudaril poslanec in ocenil, da je najboljša socialna politika prav politika ustvarjanja novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.

V SDS obžalujejo obstrukcijo Pozitivne Slovenije

V SDS obstrukcijo poslanske skupine Pozitivna Slovenija na današnji redni seji DZ obžalujejo, a se zavedajo, da je to njihova pravica, je dejal poslanec SDS Marko Pogačnik v izjavi za medije. Kot je poudaril, v SDS ocenjujejo, da bodo vsi trije zakoni prispevali k večji konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in k boljšemu poslovnemu okolju.

"Imamo občutek, da se nekateri ne zavedajo ali pa se nočejo zavedati, v kakšno resno situacijo je zašlo slovensko gospodarstvo in da bo treba nekatere zakone sprejeti tudi po nujnem postopku," je dejal Pogačnik. Ob tem v SDS ocenjujejo, da bosta učinka teh treh zakonov približno en odstotek rasti BDP in zmanjšanje brezposelnosti za 0,5 odstotka.

Glede dviga DDV ocenjujejo, da je to skrajni ukrep in da bi bilo smiselno prej sprejeti druge ukrepe. Po njihovem mnenju ima namreč dvig DDV nekaj negativnih posledic. Ob tem je Pogačnik izpostavil, da bi se davek neenakomerno razporedil med tiste z višjimi in tiste z nižjimi dohodki in da bi bolj prizadel tiste z nižjimi dohodki, dvig DDV pa bi povzročil tudi nekonkurenčnost Slovenije.