Po Erjavčevih besedah je iskanje gospodarskih možnosti ključna naloga slovenske gospodarske diplomacije, kot zunanji minister pa se bo osredotočil v navedeno, po njegovem visoko prednostno področje.

Država lahko z gospodarsko diplomacijo okrepi gospodarsko rast, poleg sodelovanja in sklepanja pogodb med podjetji različnih držav pa je izpostavil še iskanje investitorjev, ki jih zanimajo vlaganja v Sloveniji.

V okviru teh smernic so se na ministrstvih za zunanje zadeve ter za gospodarski razvoj in tehnologijo odločili za oblikovanje strateškega sveta za gospodarsko sodelovanje, ki ga bo vodil gospodarski minister Radovan Žerjav. Svet bo usmerjal gospodarsko diplomacijo, v njegovo delovanje pa bosta vključeni tudi gospodarska in obrtna ter podjetniška zbornica, je pojasnil zunanji minister.

Ker je finančni sektor v krču in podjetja težko pridejo do denarja za naložbe, jim bo gospodarska diplomacija lahko poiskala ustrezne tuje partnerje. V sedanjih težkih kriznih časih pa lahko ta odigra pomembno in pozitivno vlogo, je dodal.

Zanimanje za Slovenijo obstaja

Glede na dober obisk otoškega srečanja Erjavec sklepa, da zanimanje za Slovenijo obstaja in da tujce zanima gospodarsko sodelovanje ter vlaganje v slovensko gospodarstvo, je še povedal.

Srečanje na Otočcu je v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ter Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine priredil direktorat za gospodarsko diplomacijo ministrstva za zunanje zadeve, na njem pa so predstavili dejavnost slovenske gospodarske diplomacije, ukrepe na področju internacionalizacije in tujih neposrednih naložb ter izmenjali poglede glede možnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja s poudarkom na priložnostih, ki jih ponuja dolenjsko gospodarstvo.

V okviru plenarnega dela srečanja so predstavili dejavnost Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, nekatera tamkajšnja uspešna podjetja, kot so Adria Mobil, Plasta in TPV, ter možnosti, ki jih na področju turizma ponuja novomeška občina.