Od omenjenih 181,4 milijona evrov bo več kot polovica namenjena za plače 4008 zaposlenih na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, upravnih enotah, Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij in Inšpektoratu za javno upravo, kar je sicer 7,5 milijona evrov manj kot v letu 2011. Za 1,5 milijona evrov se bodo zmanjšali materialni stroški ministrstva, za investicije pa bodo porabili 9,4 milijona evrov.

S tem po besedah ministra za pravosodje in javno upravo tudi njegovo ministrstvo deli usodo vseh ostalih ministrstev, ki morajo varčevati. Ob tem je znova poudaril, da letos brez varčevanja "preprosto ne bo šlo".

Po besedah Pličaniča bomo morali v letošnjem letu tako vsi stisniti zobe, smisel takšnega stiskanja pa je v tem, da "pridobimo dovolj kisika za to, kar nameravamo narediti v prihodnjih letih, to je državo znova spraviti na pot razvoja".

Zahvalil se je vsem, ki ne bodo stavkali

Pred za sredo napovedano stavko javnega sektorja se je Pličanič na novinarski konferenci zahvalil vsem, ki ne bodo stavkali. S tem namreč po njegovih besedah kažejo, da razumejo položaj, v katerem je Slovenija. Vse tiste, ki bodo stavkali, kar je sicer po besedah Pličaniča legitimen način izražanja nezadovoljstva z varčevalnimi ukrepi, pa je pozval k ponovnemu razmisleku o tem, "kakšen bo efekt stavke in kaj s tem povzročajo".

Minister je namreč prepričan, da so javni uslužbenci, ki bodo v sredo najverjetneje stavkali, v boljšem položaju kot zaposleni v zasebnem sektorju, saj bodo "samo enkrat stiskali pas, medtem ko ga bodo tisti, ki so v zasebnem sektorju, stiskali dvakrat". S tem ko bo javni sektor stiskal pas, bo namreč za zasebni sektor manj dela in bo torej po krizi, ki ga je prizadela v zadnjih letih, že drugič stiskal pas, je ocenil Pličanič. Vse tiste, ki bodo v sredo stavkali, je zato pozval, naj o tem premislijo.

V zvezi z opozorili Vrhovnega sodišča RS, da bo v primeru napovedanega 13,8-odstotnega varčevanja v sodstvu ogroženo delovanje sodišč, minister pojasnjuje, da se bodo še ta teden srečali s predstavniki vrhovnega sodišča in preverili položaj. "Na pogovoru bomo videli, koliko je ta ocena realna. Ponavadi se namreč po dodatnih pogovorih vedno ugotovi, da je še mogoče poiskati rezerve," je dejal.

Načrti  za prihodnost

Med nalogami, ki jih namerava v prihodnje izvesti ministrstvo, je Pličanič omenil uvajanje informacijske tehnologije, s katero bi lahko prihranili še dodatnih 60 milijonov evrov, "javni sektor pa naredili še bolj prijazen državljanom". Na ministrstvu nameravajo pripraviti tudi spremembe plačnega sistema, "po katerih bi bili tisti, ki delajo dobro, za to ustrezno nagrajeni, tisti ki nočejo delati, pa sankcionirani". "V celoti želimo uveljaviti tudi t. i. vodenje s cilji, kjer bodo kriteriji za doseganje posameznih rezultatov povezani z merljivimi kazalci. Vse to z namenom, da bosta javni sektor, znotraj njega pa državna uprava, delovala še bolj učinkovito," je dejal.

Glede prenove notarskih in odvetniških tarif, ki so jo koalicijske stranke napovedale v koalicijski pogodbi, je Pličanič danes pojasnil, da jih nameravajo prenoviti še letos, prav tako cene storitev ostalih nosilcev javnih pooblastil.

Povedal je še, da državnih sekretarjev še nima, da pa upa, da mu jih bo uspelo dobiti v najkrajšem času. Do zdaj se, kot je povedal, zaradi pogajanj s sindikati javnega sektorja namreč še ni imel časa ukvarjati s kadrovskimi vprašanji, zdaj pa se bo temu vprašanju posvetil bolj intenzivno.