Državni zbor se bo danes seznanil s prenehanjem Jankovićevega poslanskega mandata. Hkrati pa bo moral pozvati Državno volilno komisijo (DVK), da jih obvesti, kateri od kandidatov Pozitivne Slovenije iz ljubljanske volilne enote bo Jankovića zamenjal v DZ. To bo predvidoma Alenka Bikar.

Maša Kociper (Pozitivna Slovenija) je Mandatno-volilni komisiji (MVK) danes predlagala, naj se komisija čim prej še enkrat sestane in seznani z nastopom funkcije nove poslanke. Komisija pa se bo lahko s tem seznanila šele, ko bo prejela obvestilo DVK o Jankovićevi naslednici na poslanski funkciji.

Mandatno volilna komisija je danes izbrala tudi sedem kandidatov za člane sveta za radiodifuzijo, ki jih predlaga državnemu zboru v imenovanje. Komisija državnemu zboru tako predlaga, naj sprejme predlog spremembe odloka o ustanovitvi sveta za radiodifuzijo, s katerim v svet imenuje Valerija Grašiča, Dejana Jelovca, Mitjo Kataviča, Borivoja Kosa, Jerneja Markiča, Aleša Pavlina in Sebastjana Strmška.

MVK na predlog strokovnega sveta vlade za šport državnemu zboru predlaga tudi razrešitev člana sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij Gregorja Juraka. V imenovanje za člana sveta predlaga Ivana Čuka.