Čeprav so "svečano proslavo" organizirali ravno na dan, ko so leta 1941 v Celje vkorakali Nemci, so organizatorji zatrdili, da je bilo to povsem naključno in da tega niso načrtovali. O sami proslavi smo v Dnevniku že poročali.

Preberite: Koroški Heimatdienst podprl slovesnost v Celju

Na proslavo so se odzvali tudi v Zvezi Domoljubnih društev Hervardi, ki so opozorili, da je bila v Celjskem domu takrat tudi varuhinja Zdenka Čebašek Travnik. "Ostro obsojamo ravnanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik, ki je s svojo navzočnostjo podprla nemško proslavo, čeprav je bila pred tem posebej opozorjena na to, katere organizacije stojijo za prireditvijo. Kot kaže, mora varuhinja človekovih pravic podpirati prikrito velenemško in neonacistično dejavnost v Sloveniji, tega pa se niti ne sramuje," so zapisali.

Varuhinja se je hotela seznaniti z nemško govorečo manjšino

Na spletnem mestu so se glede udeležbe Zdenke Čebašek Travnik na proslavi oglasili tudi z urada varuha za človekove pravice. "Varuhinja je bila povabljena na proslavo ob ustanovitvi novega kulturnega društva nemško govoreče manjšine v Celju. V tem kontekstu se je želela seznaniti s težavami in napredkom pri nediskriminiranju omenjene manjšine, kot to od slovenskih organov oblasti pričakuje Svetovalni odbor pri Svetu Evrope, ki spremlja izvajanje okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin," so pojasnili na spletnem mestu.

Iz vabila in spremnega dopisa je prireditev v Celju obetala seznanitev z razmerami, v katerih deluje nemško govoreča manjšina v Sloveniji, zato se je varuhinja vabilu odzvala, so dodali.

Ni pričakovala spornih ali provokativnih dejanj

"Varuhinja ni povezovala slovesnosti z zgodovinskim kontekstom, niti na prireditvi ni pričakovala spornih ali provokativnih dejanj, še najmanj, da bi bila lahko njena udeležba zlorabljena za dosego določenih ciljev," so pojasnili.

Varuhinjo smo prosili še, naj nam pojasni, zakaj se je vabilu odzvala, če nemško govoreča manjšina ni uradno priznana v Sloveniji in ali se udeležuje tudi proslav, ki jih organizira slovenska manjšina v Avstriji. Na odgovore še čakamo.