Pod stališčem so se podpisali Sindikat novinarjev Slovenije, Konfederacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Radia Slovenija, Društvo novinarjev Slovenije, Sekcija samostojnih novinarjev na RTV Slovenija, Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija, Aktiv novinarjev TVS, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev MMC.

Kot so zapisali, želijo opozoriti, da je vlada ob sprejemu omenjenega sklepa zavzela stališče, da ukrep velja le za neposredne proračunske uporabnike. "RTV Slovenija ni proračunski uporabnik, zato je vladni sklep zanj brezpredmeten. Vodstvo RTV je iz nam neznanega razloga menilo drugače in vztrajalo pri dodatnih vladnih pojasnilih, ki pa vsebinsko niso prinesla nič novega," so zapisali.

Podpisani nadaljujejo, da so v sredo izvedeli, da se je vodstvo RTV Slovenija skladno z dodatnimi navodili vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije odločilo poslati posamezne pogodbe v potrditev na vlado. "To ravnanje ostro obsojamo, saj brutalno posega v novinarsko avtonomijo," so zapisali in dodali, da bi morala RTV Slovenija po njihovem mnenju ravnati kot neodvisen pravni subjekt, v prvi vrsti zavezan interesom javnosti. "Glede na aktualno ravnanje pa je jasno, da vodstvo RTV tako pomembno institucijo, najbrž tudi za ceno ohranitve lastnih položajev, velikodušno ponuja v naročje politiki," pišejo v dopisu.

(Foto: Luka Cjuha)

Podpisani so še enkrat opozorili na leta 2010 podpisan dogovor o priznavanju pravic in zaposlovanju dolgoletnih rednih honorarnih novinarskih sodelavcev na RTVS. V skladu s tem dogovorom bi morali 15 dolgoletnih rednih honorarnih sodelavcev zaposliti do letošnjega marca. Vendar ne le, da tega niso storili, nekaterim z aprilom celo niso podaljšali pogodb, so pojasnili.

"Vodstvo RTVS pozivamo, naj nemudoma prekine s svojo nojevsko držo, državo kot ustanovitelja javnega zavoda RTVS pa, naj zagotovi, da bodo v javnem zavodu dosledno spoštovani dogovori in zakonske obveznosti," so še zapisali.

"Oprostite, trenutno nimamo vsebin"

Na spletni strani Vala 202 so zapisali, da od nedelje nekaterih oddaj radia ne bo na sporedu. Odpadle bodo oddaje Težka kronika, Drugi val, Londomat, V soju žarometov, Zapisi iz močvirja, Hip Hop, Cederama in Galerija. Kot so pojasnili, je umik oddaj iz rednega programa posledica sklepa vlade v zvezi z avtorskimi pogodbami, saj z avtorji oddaj, ki jim je pogodba potekla konec marca, ne morejo urediti pogodbenega razmerja.

"Vrnitev v komunizem": mineva natanko 22 let od prve oddaje Radio Gaga

Direktor Radia Slovenija Miha Lampreht je v izjavi, objavljeni na na spletni strani Vala 202, povedal, da so na vlado po prejetih sklepih oddali seznam pogodb, ki med drugim zajemajo avtorstvo glasbe, glasbene in gledališke kritike, voditeljstvo oddaj, glasbeno opremo oddaj in drugo. "Ker do danes ustreznega odgovora nismo prejeli, ker smo legalisti, sporočamo, da bodo z današnjim dnem nekatere oddaje odpadle ali bodo predvajane v okrnjeni obliki," je dejal.

Po njegovih besedah to v praksi med drugim pomeni, da se je vlada neposredno vpletla v programsko politiko RTV Slovenija, kar je v nasprotju z dokumenti Sveta Evrope o javni radioteleviziji.

"Verjamemo, da gre za stanje, ki ni nepovratno in računamo, da bomo za nadaljevanje dela na nekaterih programskih segmentih vendarle dobili soglasje, da vlada ne bo izkazala milosti, pač pa bo prevladalo razumevanje, da so ti programi kakovostni in da koristijo javnosti," je povedal Lampreht in dodal, da je RTV Slovenija v minulih letih zmanjševala število redno zaposlenih hkrati pa širila programsko ponudbo, pri čemer se je tudi na podlagi zakonodaje naslonila na zunanje avtorje. Dejal je še, da verjamejo, da bodo programsko poslovni načrt izvedli v celoti in da bo vlada izjemo odpravil odobrila.