Židan piše, da javni sektor "seveda potrebuje pregled stroškovnika, ki je nekje neracionalen, nekje pa tudi podhranjen", ne strinja pa se s tem, da je javni sektor krivec za krizo: "V povprečju je manjši kot v drugih članicah EU, plače so statistično večje samo zato, ker imajo zaposleni višjo stopnjo izobrazbe." Židan navaja primer: "Če ima zaposleni v inšpekcijskih službah z 10 let delovne dobe na plačilnem listku 1.100 evrov neto, ni treba govoriti, da je tukaj rezerva."

Upokojenci po pisanju Židana niso krivi, da "so lansko leto Janša, Erjavec in Semolič demagoško porušili nujno potrebno pokojninsko reformo". Zato vlada po njegovem tudi nima pravice, da jih kaznuje s posegi v pokojnine.

"Več moramo prispevati tisti, ki imamo več"

Ker je treba krizo obravnavati solidarno, piše Židan, moramo prispevati več tisti, ki imamo več. "V praksi to pomeni dvig zgornje stopnje DDV za 2 odstotka", meni Židan in doda, da bomo še vedno v povprečju Evropske unije, "bolj bomo obremenili tiste, ki več kupijo, država pa bo bogatejša za 200 do 250 milijonov evrov". Nasprotuje pa povečanju spodnjega DDV, saj to pomeni hrano.

Židan se strinja, da bi bilo treba uvesti dodatni dohodninski razred, vendar "ne na 100.000 evrov, saj gre potem ponovno za demagogijo".

Glede davka na premoženje je zapisal, da je tukaj rezerva in da se z njim strinja. Uporabiti pa ga je treba s pametjo, opozarja. "Nič davka na osnovno funkcionalno premoženje (prvo stanovanje, družinsko hišo, kmetijsko zemljo v uporabi ...), pomemben davek na ostalo ter zelo velik davek na luksuz," predlaga Židan.

Pomoč bogatim prijateljem?

Znižanje obdavčitve dobička nima resnega učinka pri investicijah, je prepričan Židan, ki meni, da se s tem pomaga kakšnim bogatim prijateljem, "to pa ne more biti sprejemljiv družbeni cilj". "Več investicij je tam, kjer so kompetentni delavci," piše Židan in dodaja, da zato ne potrebujemo novih univerz, temveč hitro preusmerjanje ljudi v tehnične poklice. "Pospešiti je treba tudi upravne postopke. Zato sem na zaslišanju v parlamentu tudi podprl ministra Černača, saj se je videlo, da ve, da pospešitev upravnih postopkov ne pomeni nujno zmanjšanja varovanja naravnih virov, temveč hitrost odločanja."

Na koncu je Židan še zapisal, da se ne strinja z izjavami, "da so referendumi pomembni, s fiskalnim pravilom pa se jih skuša prepovedati". "Ljudje nočemo več dvoličnosti", je dodal.