Potem, ko je Matic Munc izjavil, da naj bi pri skrivanju koroške deklice sodeloval tudi Drago Kos, smo tudi poročali o odzivu Vinka Gorenaka. V intervjuju za Siol pa se je Gorenak vprašal, ali to sploh drži in dodal, da "obstaja možnost ali pa verjetnost, da je gospod Munc to izjavil v samoobrambi, obstaja pa tudi možnost, da je to res. Vprašanje oziroma odgovor bodo poiskali kriminalisti."

Bil v partiji, a pred osamosvojitvijo izstopil

Glede svojega položaja v komunistični partiji bivši državi je povedal, sam ni nikoli tajil, da je bil član takratne partije. "Seveda sem bil, ampak jaz sem pred osamosvojitvijo Slovenije izstopil in odšel. Mnogi pa so zamenjali obleko in so dali namesto rdeče malo karirasto in so danes pod drugim imenom na istem položaju kot pred letom 1991. Jaz tega ne skrivam, tudi pogosto mi rečejo, da je bil zdajšnji predsednik vlade član partije. Da, a je izstopil že tri ali štiri leta pred menoj. To je res, nekateri pa še danes niso izstopili,“ se je razgovoril Gorenak, ki je ob zatrdil, da je deloval v javni varnosti in ne v državni varnosti. "Na izpiskih udba.net lahko preverite in boste ugotovili, kdo je bil sodelavec državne varnosti in kdo je bil zaposlen na MNZ. Mene najdete med zaposlenimi."

Gorenak na kosilu z Bavčarjem: Prijetno obujanje spominov na čas osamosvajanja Slovenije

"Ne bom izstopal znotraj vlade, to bi bilo nenormalno"

Glede stavke, ki jo je napovedal Sindikat policistov Slovenije (SPS) je Gorenak povedal, da se on s policisti ne usklajuje in da je to stvar pogajanja na ravni cele vlade, države in rezultat je odvisen od teh pogajanj. "Kar zadeva mene, policisti in javnost pričakujejo, da bom stopil na stran policistov in povedal, kako mizerne plače imajo, ker imajo resnično nizke plače in lahko mnogi padejo pod minimum, ki se mu reče najnižja plača. A kaj bi to prineslo policistom, vladi in meni? Nič," razlaga Gorenak in dodaja, da je to zato, "ker policisti so in bodo ostali sestavni del javne uprave in bo odvisno od pogajanj z ministroma Pličaničem in Šuštaršičem."

"Kar zadeva mene, ne bom izstopal znotraj vlade, ker bi bilo to povsem nenormalno. Iz temeljnega razloga, saj je pred vlado osnovni in temeljni cilj: v roku do leta 2014/15 pripeljati primanjkljaj na nič," razlaga Gorenak.

Kljub morebitni stavki policistov ne pričakuje težav

Izjava vodje sindikata, da bodo policisti šli na cesto, in naj se jih v primeru nemirov ne kliče, Gorenaka ne skrbi in ne pričakuje težav, saj so policisti kljub demonstracijam dolžni opravljati svoje naloge. Upa, da bo v sindikatu prevladal razum in meni, da varnostnih težav ne bi smelo biti.

V roku enega leta Gorenak napoveduje selitev kriminalistične policije, NPU in MNZ z Dimičeve na Litostrojsko. "Lahko bi bilo izvedljivo tudi prej, ampak gre za to, da bomo pogodbe odpovedovali po odpovednih rokih," je povedal Gorenak in razložil, da je pred nekaj dnevi že pisno odpovedal vse pogodbe.

Z Gorškom korektno sodelujeta

Glede svojega odnosa z direktorjem policije Gorškom je povedal, da v tem trenutku z njim korektno in delovno sodelujeta. "Ne bom rekel, da sem izjemno zadovoljen, hkrati pa nimam razloga za pesimizem," je odnos z Gorškom opisal Gorenak.

Ko je spregovoril o odnosu s prvim državnim tožilcem Fišerjem, je najprej poudaril, da je globoko nezadovoljen z zakonom o državnem tožilstvu, saj ta zakon "dela samostojnega tožilca, posameznika, ne daje pa njemu kot vrhu piramide dovolj pooblastil, da bi lahko dobro vodil to organizacijo". Gorenak je še povedal, da je Fišerja enkrat ustno in nato še pisno pozval, naj predloži predloge, kaj potrebuje za večjo učinkovitost, odgovora pa, kot je dejal, ni dobil. Je pa nato še poudaril, da minister nima pristojnosti, da bi zamenjal Fišerja.