Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po včerajšnjem sestanku sindikatov javnega sektorja povedal, da so vladne predloge varčevalnih ukrepov v javnem sektorju zavrnili kot nesprejemljive. Za stavko 18. aprila se je odločilo 20 sindikatov, sedem pa se jih še odloča, kar po Štrukljevih besedah pomeni, da so dosegli izjemno visoko stopnjo enotnosti, kakršne v javnem sektorju še ni bilo.

Sindikati so se danes združili tudi v enotno pogajalsko skupino, ki se bo naprej pogajala z vlado. Štrukelj verjame, da bo to pomembno sporočilo za vlado, da morajo poiskati drugačne rešitve, kot so bile do sedaj na mizi. Do napovedane stavke bi bilo mogoče najti kompromis, ki bi bil sprejemljiv tudi za sindikate v javnem sektorju, "ne zgolj izključujoč diktat vladne strani", še meni Štrukelj.

Pogajanja se bodo nadaljevala v torek

Pogajanja o varčevalnih ukrepih z vlado se bodo nadaljevala v torek, po Štrukljevih besedah pa so se pripravljeni pogajati "tako rekoč" vsak dan, vse do začetka stavke.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je potrdil, da so se na današnjem sestanku vsebinsko, akcijsko in organizacijsko poenotili. Kot pravi, se zavedajo stanja v državi, hkrati pa pričakujejo bolj spoštljiv in enakopravnejši odnos vladne strani. Vladi bodo v petek predlagali, da v torek nadaljujejo s pogajanji.

Nekateri segmenti prihodkovne strani spet izpuščeni

Glede predlaganih vladnih ukrepov za priliv v državni proračun pa Ščernjavič pravi, da so nek premik, a manjkajo konkretni rokovni in finančni vidiki, poleg tega pa so bili nekateri pomembni segmenti prihodkovne strani spet izpuščeni.

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič pa je pojasnil, da so pravzaprav vsi sindikati uskladili, da bodo stavkali skupaj in da je stavka neizogiben ukrep, če bo vlada uresničila vse napovedane ukrepe oziroma "anomalije". Stavka bo po njegovi oceni organizirana v vseh dejavnostih, saj pričakuje, da se ji bo pridružilo tudi sedem sindikatov, ki se o tem za zdaj še niso odločili.

Da se bo pridružil k splošni stavki, je že napovedal tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, kjer po navedbah predsednice Jelke Mlakar tudi že pošiljajo informacijo o napovedi stavke javnim zavodom, svojemu članstvu oziroma sindikalnim predstavnikom pa navodila za izvedbo stavke. V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov se bodo o napovedi stavki odločali popoldne.

Napoved stavke v skladu z zakonskimi roki

Zakon o stavki predvideva, da morajo sindikati stavko napovedati pet dni vnaprej, če gre za dejavnosti posebnega družbenega pomena, kamor sodijo tudi zdravstveni delavci, pa že deset dni prej.  Zato bodo sindikati stavko v skladu z zakonskimi roki napovedali, hkrati pa bodo nadaljevali tudi pogajanja z vlado.

Zakon o stavki namreč zavezuje tako vlado kot sindikate k pogajanjem vse do dneva stavke. "Mi smo se pripravljeni pogajati tudi v času stavke, če bo le za to volja tudi na drugi strani," je ob tem dejal predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič.

Naslednja pogajanja o varčevalnih ukrepih med sindikati javnega sektorja in vladno pogajalsko skupino bodo predvidoma v torek po seji Ekonomsko-socialnega sveta, je za STA potrdil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Nov moment v pogajanjih bo četrtkova seja vlade

Kot je dejal, bo v torek tudi dokončno jasno, kateri sindikati vse se bodo pridružili stavkovnim aktivnostim. Sodelovanje v stavki je sicer že napovedalo 20 sindikatov, sedem pa naj bi se jih odločilo danes in v torek. Danes bodo sicer v sindikatih večinoma potekale različne aktivnosti, povezane s pripravami na stavko.

Nov moment v pogajanjih bo sicer četrtkova seja vlade, na kateri naj bi ta po napovedih sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ in ga poslala v parlamentarno proceduro. "Takrat sindikatom ostane le še navidezna možnost vplivanja na besedilo zakona," pravi Štrukelj.

Glede četrtkove izjave ministra za finance Janeza Šušteršiča, da proračun temelji na predpostavki, da bi plače znižali za osem odstotkov in ne za deset, kolikor je bil zadnji predlog vlade, pa Štrukelj pravi, da to kaže na manevrski prostor, ki ga ima vlada.

Policisti tudi uradno napovedali stavko

Predsednik sindikata in stavkovnega odbora policistov Zoran Petrović je tudi uradno napovedal stavko policistov. Pojasnil je, da so se tako odločili potem, ko je vlada enostransko posegla in prekršila pravila socialnega dialoga in v nadaljnjo proceduro poslala zakon, s katerim krši dogovor o urejanju plač in drugih prejemkov.

Policisti bodo pričeli stavkati 18. aprila ob 6. uri, stavka pa bo trajala vse do preklica. Potekala bo v vseh objektih policije, na delovnih mestih zaposlenih v Sloveniji in v drugih objektih zunaj države, kjer se izvaja delovni proces policije.

V nobenem primeru ne bo ogrožanja življenja

"Stavka bo organizirana tako, da v nobenem primeru ne bo prišlo do ogrožanja življenja. Policisti bodo še vedno skrbeli za varnost, saj so dolžni vselej zagotavljati varnost in varovati življenje. Državljani se nimajo česa bati, je pa še vedno pod vprašanjem, kako bo z ostalimi ukrepi, če vlada ne bo imela posluha," je dejal prvi policijski sindikalist.

V Sindikatu policistov Slovenije ob tem poudarjajo, da so še vedno pripravljeni narediti vse, da do stavke ne bi prišlo. Odprti so za pogajanja in za njih sprejemljive rešitve za varčevanje, bodo pa stavko stopnjevali do meje legitimnosti, če jih vlada še naprej ne bo poslušala. Stavka 18. aprila pa zagotovo bo, če v tem času ne bo prišlo do sprejemljivega kompromisa.

Stavkali bodo tudi redarji

Stavki se bodo pridružili tudi v Sindikatu občinskih redarjev Slovenije. Je povedal član predsedstva sindikata, ki šteje približno 100 članov, Matjaža Frangeža. Stavka bo potekala v skladu z zakonom, redarji pa se bodo v času stavke še vedno nahajali na delovnem mestu. Frangež pa opozarja, da bo takrat njihovo delo osredotočeno predvsem na preventivne dejavnosti, kar pomeni, da bodo ukrepali zgolj v primerih, ko bo, recimo, občan drugemu občanu zaparkiral garažo.

Za priključitev stavki so se odločili, ker se ne strinjajo s poseg v že tako nizke plače redarjev. Frangež pojasnjuje, da bi redarje dodatno znižanje plač pahnilo na rob preživetja.

Večina redarjev ima 978 evrov bruto osnove plače

Večina redarjev, ki jih je v Sloveniji približno 220, je uvrščenih v 19. ali 20. plačni razred. Pri pači za 19. plačni razred znaša osnova 978 evrov bruto, napredovanja pa so zamrznjena že od sprejetja interventnega zakona konec lanskega leta.

V sindikatu tudi sicer podpirajo stavkovne zahteve in ukrepe Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki bo v naslednjih dneh sindikatu občinskih redarjev tudi posredovala natančnejša navodila o poteku stavke.