Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po koncu seje ESS dejal, da se veliko danes predstavljenih ukrepov za priliv v proračun ujema z že znanimi predlogi socialnih partnerjev.

Glede na to, da je vlada z naborom ukrepov na prihodkovni strani proračuna "pomembno nadgradila predloge za uravnoteženje proračuna", minister upa, da bo zdaj lažje uskladiti tisto, "kar je bilo doslej bolj odprto". Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so ukrepi odobravanje poželi tako na delodajalski kot delojemalski strani.

Vlada v DZ pošilja neusklajen predlog rebalansa: Bogatejši sicer bolj obdavčeni?

"Imam pa občutek, da zlasti na delojemalski strani preveva neko prepričanje, ki ni realno, in sicer, da bi lahko z nekimi dodatnimi viri, davki, odpadel niz ključnih ukrepov za uravnoteženje proračuna na odhodkovni strani. Mi moramo narediti oboje, če želimo uravnotežiti proračun. Ti ukrepi ne bodo v popolnosti kompenzacija za nujne ukrepe na odhodkovni strani, ki posegajo tudi v pravice, plače, razne transferje od dodatkov upokojencev do regresov za javne uslužbence," je še dejal Vizjak.

Po mnenju generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta je bil danes narejen korak naprej v tem, da je vlada predstavila tudi ukrepe na dohodkovni strani proračuna in da jih je delodajalska stran podprla. "To pomeni, da stran, ki jo bodo ti ukrepi bremenili, ukrepe bolj podpira kot pa sindikalna stran, ki pravzaprav ne bo čutila praktično nobenih posledic glede teh ukrepov," je dejal Smole.

Vlada: Hočemo argumente sindikatov, ne pa groženj s stavko

Glede napovedane stavke sindikatov javnega sektorja je povedal, da je treba vedeti, da je sindikatov več in da imajo zelo različna stališča, kar se je "videlo že ob podpisu izhodišč za socialni sporazum in tudi skozi današnjo razpravo". V bodoče pričakujejo, da bodo sindikati podali argumente, zakaj naj vlada spremeni predlagane ukrepe, ne pa da bodo odgovarjali s stavko.

Janša: "Nobena stavka ne bo nič prinesla, nastali bodo le dodatni stroški"

Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen je medtem poudaril, da so pričakovali malo bolj konkretne številke, kar se tiče prihodkovne strani, tako kot so jih dobili na odhodkovni strani. Usmeritev pri ukrepih na odhodkovni strani pa je po njegovih besedah večinoma prava, vendar je še zelo nedodelana in postavljena v precej oddaljeno bodočnost. "Vprašanje je, če bo to lahko res reševalo trenutne potrebe, ki jih ima proračun za rebalans v letu 2012," je dejal.

Po njegovem prepričanju je treba tako obvezno vse konkretizirati in uvesti verjetno še nekaj ukrepov, ki so jih predlagali sindikati in drugi. Na vprašanje, kdaj bi lahko prišlo do teh konkretizacij, Majcen odgovarja, da mora vlada najprej narediti analize in predvidevanja sedanjih ukrepov, potem bodo pa videli, kako naprej.

''Kam vsi, tam čoravi Mujo''

Predsednik konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi pa je današnjo sejo ESS označil kot poučno in zanimivo. Kot pravi, gremo "vsi po isti poti: Kam vsi, tam čoravi Mujo". O ukrepih na prihodkovni ravni Posedi meni, da bi bili lahko bolj pogumni. "Če bi bili tako pogumni, kot so ukrepi na odhodkovni strani, bi lahko zelo hitro dosegali dobre cilje in zavarovali obstoj naše družbe takšne, kot jo poznamo," je še ocenil.

Dušan Miščevič iz sindikata carinikov je po seji ESS izrazil razočaranje nad tem, da "delodajalska stran gradi pozicijo z napadi na sindikate, nič pa se ne zamisli nad položajem delavcev, ki jim režejo kruh". Kot pravi, je vesel, "da bomo državni organi končno lahko objavili tudi imena tistih 'barabinov' na delodajalski strani, ki ne da samo kršijo delovno-pravne pravice delavcev, ampak tudi davčne zakone in ne izpolnjujejo svojih finančnih obveznosti do države".

Sicer pa Miščevič pozdravlja ukrepe na prihodkovni ravni, ki jih je danes predstavila vlada. Po njegovem mnenju so dobri in izvedljivi, "samo pooblastila je treba dati".