Problem protipehotnih min je še vedno prisoten v več kot 70 državah po svetu in terja več kot 4 tisoč žrtev na leto, ki so zaradi posledic eksplozij trajno pohabljene.

Poleg ljudi so žrtve tudi celotna mesta, regije ali celo države, saj so mine lahko postavljene tako rekoč povsod, na cestah, v gozdovih, v bližini javnih objektov in drugod. Že s 1. marcem 2012 se je sicer v Sloveniji pričela kampanja "Posodi svojo nogo", ki deluje pod okriljem Mednarodne kampanje za prepoved protipehotnih min (ICBL) in ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in je namenjena ozaveščanju Slovenije o nevarnosti in uporabi protipehotnim min v svetu ter pomoči mlademu jadralnemu padalcu Simonu Vogrincu.

Postavitev navideznih minskih polj po Kopru je bila le ena od številnih akcij, h katerim se je kot prirediteljica pridružila tudi Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem, ki so se vrstile v tem tednu in se zaključile z včerajšnjim velikim koncertom v Taverni. Vsi, ki podpirajo boj proti minam, lahko z zavihom hlačnice izrazijo podporo vsem, ki so zaradi min izgubili življenje ali utrpeli trajne poškodbe.