Potem ko so se na vladi odločili, da letos ne bo državne proslave ob dnevu upora proti okupatorju, bodo namreč vseslovensko proslavo ob tem prazniku organizirali v ZZB NOB, kjer bodo iz prispevkov članstva plačali tudi stroške proslave. Zgolj programski naj bi znašali okoli 3000 evrov, so ob odločitvi pojasnili v zvezi.

Vendar pa upajo tudi na pomoč MOL, zato so že prejšnji teden na občino poslali predlog za pomoč pri organizaciji proslave. Na današnjem sestanku se še niso dokončno dogovorili o obliki in zneskih pomoči, kar bo stvar nadaljnjih dogovarjanj, so pojasnili na MOL.

Vlada je na seji 22. marca sklenila, da se zaradi varčevanja v letošnjem letu organizirata le dve državni proslavi: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na državni ravni tako letos poleg dneva upora proti okupatorju ne bomo obeležili še dneva reformacije. Ob tem so se pojavili pozivi vladi, naj obeleži tudi ta dva praznika.

Odgovore na vprašanja, zakaj se je MOL odločil pomagati ZZB in ali so to storili, da bi vladi pokazali, da se ne strinjajo z varčevalnimi ukrepi na področju državnih proslav, še pričakujemo.