Na tarnanje stanovalcev, da v soseskah ni dovolj parkirnih prostorov, ljubljanski podžupan Janez Koželj odgovarja, da sta za novogradnje dva prostora na stanovanje previsok normativ. Soseske je treba po njegovem mnenju zgoščevati, nikakor pa le graditi novih.

Ljubljanski podžupan je za Žurnal24 opozoril, da so tudi zato spremembe izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta, ki je bil sprejet julija 2010, potrebne. Mestni svet jih bo obravnaval na seji konec aprila, predvidoma pa bodo začele veljati konec jeseni. Koželj pojasnjuje, da so ti parkirni normativi veljali za nazaj. Kot se je izrazil, je šlo za sanacijo zatečenih stanj. Pojasnil je, da so to podpirali, zdaj pa bo treba nekaj spremeniti. »Če gradimo nekaj novega, naprednega, moramo omejiti uporabo avtomobila v prid javnega prevoza.

Ljudje si želijo družinske hiše na veliki parceli nekje v predmestju, vendar je to netrajnostno ravnanje, ki prinaša negospodarno razširitev komunalne nfrastrukture, prometa – vsega, čemur se želimo izogniti,« je za brezplačnik povedal Janez Koželj. Podžupan je prepričan, da je bistvo trajnostnega razvoja mest gradnja na že zazidanih območjih.

Zato so med predlogi tudi manjši minimalni odmiki od sosedov ter dodatna gradnja v zazidanih območjih. Koželj meni, da morajo omogočiti sprotno preverjanje investicijskih namer in načrt spreminjati na dve, tri leta. Za brezplačnik je pojasnil, da so do aprila prejeli 325 pobud meščanov in drugih za spremembe, od tega so jih 250 vključili v osnutek sprememb občinskega prostorskega načrta.