"Navzočnost tujih sil se je pokazala za neučinkovito," opozarja Podbregar, ki kot dodatni razlog povratka domov navaja dejstvo, da "Slovenija sploh nima uravnoteženega političnodiplomatskega, ekonomskogospodarskega in obrambnovojaškega interesa pri našem sodelovanju v mirovnih operacijah v svetu, še posebej pa ne v Afganistanu".

Podbregar tudi meni, da bi morala slovenska vojaška prizadevanja v operacijah v Afganistanu "že zdavnaj prerasti v fazo z večjo participacijo civilnih strokovnjakov, ki bi nadaljevali delo naših vojakov in ustvarjali pogoje za vstop slovenskega gospodarstva v tisto regijo".

"Tako pa vojake pošiljamo kot izvidnico na izjemno zahtevne naloge, ko bi se morali vključiti ostali civilni akterji, pa na njihovo mesto izjemno uspešno vstopajo druge države z svojimi podjetji. V tem smislu je to za Slovenijo zamujena priložnost," je prepričan Podbregar ki še dodaja, da je denar naših davkoplačevalcev zato vržen stran, zato so v LDS prepričani, da mora slovenska vojska zapustiti Afganistan.

Erjavec: Treba je nadaljevati s prisotnostjo Slovenije v Afganistanu

Na včerajšnji skupni seji odborov DZ za zunanjo politiko in obrambo so udeleženci analizirali in ocenili delovanje Slovenije v Afganistanu, seznanili so se tudi s sklepom vlade v zvezi z nadaljnjim sodelovanjem Slovenije v mednarodni operaciji Isaf.

Kot je povedal zunanji minister Karl Erjavec, na zunanjem ministrstvu ocenjujejo, da je treba nadaljevati s prisotnostjo Slovenije v Afganistanu, saj nas k temu zavezujejo različne resolucije Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN.