Goršek: stavka je legitimen način izražanja nezadovoljstva

Sindikat policistov je v zadnjih dneh opazil skokovito rast izrednih odpovedi tistih policistov, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev ali pa jih še bodo do konca letošnjega leta. V eni uri je bilo takšnih policistov samo na policijski upravi Murska Sobota kar pet, število vseh, ki bi to lahko storili pa ocenjujejo na približno 700 uslužbencev, med katerimi je večina zaposlenih na policijskih postajah. Razlogi za te odpovedi so po besedah predstavnikov policije "napovedani posegi vlade v prekinitev delovnega razmerja in napovedana ukinitev odpravnin." Sindikat te policiste poziva, naj s svojimi dejanji počakajo, saj upajo na konstruktiven dialog z vlado.

Poleg tega vodstvo sindikata zatrjuje, da bo pravočasno obvestilo vse, ki bi jih novosti v zakonu lahko kakorkoli oškodovale, čeprav upajo, da do takšnih ukrepov sploh ne bo prišlo. "V kolikor pogajanja ne bodo uspela bo vlada poslala namesto dogovora v parlament zakon, ki ga bomo sindikati poskušali ustaviti s pravnimi sredstvi, ter zadržati njegovo izvajanje in učinkovanje,“ še nadaljujejo na sindikatu.

Ob tem je generalni direktor policije Janko Goršek, ki je danes na novinarski konferenci o delu policije povedal, da se od nekdaj bori za boljše delovne pogoje in gmotni položaj policistov, izjavil, da je napovedana stavka "legitimen način izražanja nezadovoljstva". Policisti se bodo tako 18. aprila najverjetneje pridružili splošni stavki javnega sektorja, a obljubljajo, da bodo kljub temu opravljali vsa nujna dela.

Stavkali bodo tudi pravosodni delavci

Sindikat delavcev v pravosodju Slovenije (SDP) je izglasoval sklep, da se predsedstvo SDP preoblikuje v stavkovni odbor, ta pa z 18. aprilom 2012 napoveduje splošno stavko, s čimer se pridružuje ostalim sindikatom v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije.

V SDP zahtevajo, da Vlada RS umakne "nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo“, nasprotujejo pa tudi zniževanju plač in odpuščanju.

Vukadinović napovedal stavko v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, ...

Medtem pa je predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič že poslal sporočilo za javnost, v katerem je pojasnil, da naj bi se stavka v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva 18. aprila začela ob 9. uri in zaključila ob 15. uri.

Stavka naj bi potekala v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, socialno varstvenih zavodih, posebnih socialnih zavodih, varstveno-delovnih centrih in zavodih za usposabljanje, centrih za socialno delo, zavodih za zdravstveno varstvo ter Inštitutu za varovanje zdravja. Nadaljevanje stavke pa se bo izvedlo v skladu s sklepi stavkovnega odbora KSJS, je še zapisal Vukadinovič.

SDOS proti nižanju plač in regresa

Sindikat državnih organov Slovenije ne pristaja, da se vladni ukrepi nanašajo zgolj na linearne posege v plače oziroma druge prihodke javnih uslužbencev. Če bi obveljali vladni predlogi, bi več kot polovica njihovih članov pristala na minimalni plači, je danes na novinarski konferenci opozoril predsednik sindikata Frančišek Verk. V SDOS sicer v teh dneh že poteka zbiranje podpisov za podporo morebitni stavki, če ne bo prišlo do ugodnejšega sporazuma med vlado in sindikati.

V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) menijo tudi, da se ni mogoče pogovarjati o letošnjem regresu, ki ga je Verk označil kot "enkratni letni korektiv družinskega proračuna". Ponekod v javnem sektorju so ga namreč že izplačali, kar bi druge postavilo v neenakopraven položaju. Prav tako vztrajajo, da bi morala vlada najprej odpraviti preostali dve četrtini plačnih nesorazmerij. "Brez tega se sploh ni smiselno pogovarjati," pravi Verk, ki opozarja, da so odpravo nesorazmerij glede na potrebe državne blagajne prestavljali iz leta v leto.

Glede na dogovor ob prehodu v nov plačni sistem, ko je bil minister za javno upravo sedanji predsednik DZ Gregor Virant, se tako čutijo ogoljufane. Moti jih tudi, da se vlada tistega, kar se dogovori s sindikati in zapiše v dogovor, v praksi ne drži, je pojasnila predsednica sindikalne konference upravnih enot Alison Teodorovič.

SDOS vlado poziva, naj prisluhne tudi sindikatom. Sami so po navedbah Verka predloge za "manj boleča varčevanja" poslali tako bivšemu kot sedanjemu predsedniku vlade, pa niso dobili "niti vljudnostnih odgovorov". Kot so med drugim navedli danes, vidijo možnosti pri pobiranju davkov, uvedbi davka na nepremičnine, protipravno pridobljenemu premoženju.

Kaj pa področje javnih naročil?

Republiški sekretar sindikata Drago Ščernjavič je kot dve veliki postavki, kjer bi v kratkem času lahko dosegli velike učinke, omenil tudi področje javnih naročil in izboljšanje donosnosti kapitala, ki ga ima država v podjetjih. Poleg tega v sindikatu opozarjajo še na potrebo po boljšem finančnem nadzoru v širšem javnem sektorju.

Sicer pa so na novinarski konferenci opozorili tudi na druge težave na različnih področjih, kjer se med drugim srečujejo tudi s pomanjkanjem zaposlenih glede na obseg dela. Tako so denimo izpostavili problem pomanjkanja inšpektorjev na davčni upravi ali zaposlenih na zavodu za gozdove. Na slednjem imajo sicer, kot je povedal predsednik tamkajšnjega sindikata Igor Lampe, največje težave pri pokrivanju materialnih stroškov.

Stavkal bo tudi Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze in sindikat javnih uslužbencev

Tudi v Neodvisnem sindikatu delavcev Ljubljanske univerze in v Sindikatu javnih uslužbencev Slovenije so sprejeli sklep o pridružitvi morebitni stavki v javnem sektorju. Sodelovanje v stavki, ki bi se začela 18. aprila, so tako napovedali vsi sindikati Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

Že včeraj smo poročali, da je Sindikat policistov Slovenije pregledal novo ponudbo vlade o varčevalnih ukrepih in jo zavrnil. "V bistvenih točkah je za nas nesprejemljiva," so sporočili v izjavi za javnost.