Kot so za STA pojasnili v SD, je predsednik njihove stranke Borut Pahor že v petek po telefonu predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću sporočil, da njihovih predstavnikov na srečanje ne bo. V pisnem odgovoru Pozitivni Sloveniji pa je glavni tajnik SD Uroš Jauševec zapisal, da prejeti predlog za srečanje predsednikov strank bistveno presega okvir pričakovanega delovnega sestanka, ki so se ga bili pripravljeni udeležiti.

"Iz danes razvidnega urnika in načrta tega projekta je razvidno, da gre za razpravo o političnih stvareh, ki zahtevajo bistveno več časa za pripravo, če bi se tako odločili," je SD zapisala v dopisu, ki so ga v vednost posredovali tudi STA.

Po pisanju Večera že takrat, ko se je pojavila pobuda za projektno sodelovanje levice, ki "diši" tudi po ideji političnega približevanja strank, prevelikega navdušenja na levici ni bilo. Prevladale so ocene, da se skuša Janković tako pozicionirati kot vodja levice in opozicije, čeprav se je iz parlamenta poslovil, piše časnik.

Na sestanek levice tudi SMS-Zelenih ne bo

Tako kot SD, so se tudi v stranki SMS-Zeleni Pozitivni Sloveniji zahvalili za povabilo na današnji sestanek strank levega bloka. Po posvetovanju na izvršnem odboru stranke so se namreč odločili, da se skupinskega srečanja ne udeležijo, saj preveč diši po polariziranju.

Kot je predsednik SMS-Zelenih Darko Krajnc zapisal v svojem odgovoru Pozitivni Sloveniji, polariziranje namreč ni v duhu zelene politike, ki jo kot Evropski Zeleni širijo v Sloveniji. "Vsebinsko sodelovanje pri konkretnih pobudah v DZ in tistih, ki so nam skupne - v dobro ljudi in okolja - pa je možno in potrebno doreči drugače," je zapisal Krajnc.

Ob tem se mu zdi primerneje, da bi takšno sodelovanje najprej dorekli bilateralno, med strankama SMS-Zeleni in Pozitivna Slovenija, je pojasnil. Ravno preko sodelovanja s Pozitivno Slovenijo bi si namreč lahko obetali v parlamentarno proceduro umestiti tudi kakšen svoj predlog.

Udeležbo potrdili Zares, LDS, TRS in Demokratična stranka dela

Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija je za danes ob 16. uri v Cankarjevem domu namreč sklicala srečanje voditeljev nevladnih, parlamentarnih in neparlamentarnih strank levega bloka. Kot so pojasnili v službi za odnose z javnostmi stranke, so udeležbo potrdili v strankah Zares, LDS, Trs in Demokratična stranka dela.

Predsednik Trsa Matjaž Hanžek je tako denimo dejal, da se bo srečanja udeležil, ker bi rad slišal, kakšno je mnenje Pozitivne Slovenije glede nekaterih projektov, kot so denimo vpis zlatega pravila v ustavo in Teš 6 - oba sicer v Trsu zavračajo.

"Ne gre za združevanje na levici"

Janković je sicer v javnosti že poudaril, da pri iskanju možnosti sodelovanja "ne gre za združevanje na levici". Strankam SD, LDS, Zares, TRS, SMS-Zeleni in Demokratični stranki dela je namreč pred dvema tednoma poslal pismo, v katerem je navedel tri možne načine sodelovanja, med drugim tudi sodelovanje pri posameznih projektih, in predlagal, da se predsedniki strank sestanejo in se o tem pogovorijo.

Na srečanju bi, kot je takrat pojasnil Jankovič, najprej ugotovili, ali obstajajo skupni interesi na posameznih projektih oz. tematikah, kot so denimo vprašanje reševanja Primorja in Teš 6.