Privarčevati želijo 818 milijonov evrov

Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, pri čemer pomemben del varčevalnega paketa predstavljajo ukrepi na področju javnega sektorja.

Med drugim vlada predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov s 1. julijem in neizplačilo regresa za letošnje leto. Višina regresa za prehrano med delom bi znašala 3,52 evra. Za prevoz na delo in z dela pa bi bili javni uslužbenci upravičeni do povračila stroškov po kilometrini, in sicer v višini štirih odstotkov cene neosvinčenega, 95-oktanskega bencina.

Prav tako bi se za 20 odstotkov znižale dnevnice za službena potovanja v tujino. Nižje bi bile tudi jubilejne nagrade, in sicer bi za deset let delovne dobe znašale 140 evrov, za 20 let 215 evrov in za 30 let 275 evrov. Javnim uslužbencem pa bi, ko bi izpolnili minimalne pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja, delovno razmerje prenehalo.

Morebitna stavka?

Predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju, ki ga je vlada za ločena pogajanja posredovala sindikatom javnega sektorja, sicer vključuje skupno dvajset točk, kjer bi šlo tudi za posege v kolektivno pogodbo ali zakon.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja naj bi na zadnjem srečanju v četrtek prišli do približno polovice predlaganih ukrepov, a po informacijah s sindikalne strani so zgolj izmenjali stališča. Pogovore bodo tako nadaljevali v ponedeljek opoldne.

Ob usklajevanjih pa v sindikatih že tečejo tudi aktivnosti glede morebitne stavke. Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki zastopa skupaj 74.000 članov in predstavlja eno od dveh pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja, se je minuli teden tako že preimenovalo v stavkovni odbor.

Ukrepi morajo biti pravični

Predlog vladnih ukrepov so ocenili kot grob poseg v socialno državo. Po drugi strani pa, je ugotavljal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj, med več kot sto ukrepi ni niti enega, ki bi vsaj na simbolni ravni dodatno obremenil najbogatejše. Zato konfederacija vladi predlaga, da ukrepe zadrži, sami pa ji ponujajo dogovor o podaljšanju zamrznitve plač do konca leta. V tem času so se pripravljeni pogovarjati tudi o drugih ukrepih, ki pa morajo biti pravični.

O morebitni splošni stavki, ki bi se začela 18. aprila, se bo tako že v ponedeljek začelo izrekati članstvo enega večjih sindikatov, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Aktivnosti pa nameravajo peljati tudi v dogovoru z drugimi sindikati konfederacije. V ponedeljek in torek bosta zasedala tudi stavkovna odbora dveh policijskih sindikatov.

O morebitni pridružitvi splošni stavki bodo v prihodnjih dneh razpravljali tudi v drugem delu sindikatov javnega sektorja. Vodja njihove pogajalske skupine Drago Ščernjavič pravi, da bo odločitev znana v začetku tedna, v ponedeljek ali torek.

Če se ne strinjajo s predlogi vlade, naj oblikujejo svoje

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je sindikate pozval, naj oblikujejo svoje predloge ukrepov, če se s tistim, kar predlaga vlada, ne strinjajo. Vlada je po njegovih besedah storila vse, da bi varčevalne ukrepe čim bolj enakomerno razporedila med celotno prebivalstvo. Opozoril pa je tudi, da časa ni veliko.

Vlada, ki je nabor ukrepov - skupno jih je več kot sto - oblikovala ob pripravi rebalansa državnega proračuna, jih namreč želi sprejeti skupaj z rebalansom, pri čemer mora biti ta sprejet do konca aprila. Na ministrstvu za finance ob tem opozarjajo, da bo Evropska komisija v naslednjem mesecu dni ponovno ocenjevala, ali je Slovenija sprejela učinkovite ukrepe za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. Če bo ocenila, da pri tem nismo bili uspešni, nas lahko doletijo sankcije.

Da so ukrepi za uravnoteženje javnih financ nujni, je potem, ko je statistični urad v petek objavil, da je javnofinančni primanjkljaj lani po prvi oceni znašal 2,289 milijarde evrov oz. 6,4 odstotka BDP, znova poudaril tudi finančni minister Janez Šušteršič. Kot je dejal, mora Slovenija primanjkljaj znižati na tri odstotke BDP ali blizu te številke.

Poziv k resnemu in strpnemu dialogu

Z naborom ukrepov je sicer vlada pred socialne partnerje prvič stopila 22. marca in z njimi dodobra razburila sindikate. Poleg očitka, da bodo ukrepi prizadeli socialno najšibkejše in ne zadevajo najbogatejših, pa je bilo slišati še, da bi morala vlada kaj narediti tudi na prihodkovni strani proračuna.

Tu jim je vlada v petek prišla naproti, saj jim je obljubila, da bo pripravila tudi sveženj ukrepov, ki so povezani s prilivi v proračun. Obravnavala naj bi jih v četrtek, socialni partnerji pa nato še isti dan na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Glede ukrepov ob rebalansu proračuna pa so se na petkovi seji dogovorili, da vsi socialni partnerji do ponedeljka pošljejo svoje pisne predloge in pomisleke na doslej predlagane varčevalne ukrepe in tudi nove predloge.

V Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost in Slovenski zvezi sindikatov Alternativa pa so socialne partnerje pozvali k "resnemu, strpnemu in konstruktivnemu dialogu, v izogib scenarijem, ki bi lahko bili pogubni za večino prebivalstva Republike Slovenije".

Ponovitev grškega scenarija?

Kot so zapisali v pozivu pred petkovo sejo ESS, pričakujejo od vseh socialnih partnerjev, da se v času tega dialoga vzdržijo skrajnih oblik zaostrovanj. Ob krizi, ki je, kot ugotavljajo, močno prizadela večino državljanov in povzročila izgubo na deset tisoče delovnih mest v gospodarstvu, namreč ne želijo prevzeti odgovornosti za "morebitno nerazumno in pogubno neupoštevanje socialnega dialoga, ki bi lahko imel za posledico ponovitev grškega scenarija" v Sloveniji.

Prepričani so, da je kljub zaostrenim pogojem možno dogovoriti pot iskanja ključnih rešitev, ki bodo Slovenijo popeljali iz krize.

Hkrati s pogovori o predlogih za uravnoteženje javnih financ namreč v okviru ESS potekajo tudi pogajanja o socialnem sporazumu. Glede izhodišč za socialni sporazum so se v petek že uskladili, tako da bodo besedilo socialni partnerji povečini podpisali v torek.