Kot je pred današnjim simboličnim odprtjem miniministrstva povedala Vebrova, so zaradi ukinitve ministrstva za kulturo ustanovili Miniministrstvo za umetnost, ki sicer sodi pod okrilje Inštituta Iriua.

Miniministrstvo bo po besedah Vebrove naslednji teden javno objavil dva razpisa - razpis prvega resorja in razpis zavrženih. Na slednjega se bodo lahko prijavili vsi tisti kulturniki oziroma umetniki, ki bodo na inštitut poslali fotokopijo odločbe o zavrnitvi na ministrstvu za kulturo za likovne oziroma intermedijske umetnosti.

Vebrova je pojasnila, da je razpis drugega resorja namenjen zbiranju sredstev. Nanj se bodo lahko prijavile organizacije in posamezniki stari od 20 do 35 let. Na inštitutu bodo nato izbrali nekaj deset najboljših, ljudje pa bodo z glasovanjem izbrali deset najboljših. Pri tem je poudarila, da sta število prejemnikov sredstev in višina zneska odvisna od tega, koliko sredstev jim bo uspelo zbrati ter koliko kulturnikov oziroma umetnikov se bo prijavilo na razpis.

Ljudje bodo lahko glasovali po pošti, s telefonskimi klici in preko spletne strani inštituta, ki bo začela delovati naslednji teden. Vebrova je povedala, da prvi kapital za razpis že imajo, prispevali pa so ga tisti, ki vodijo inštitut Iriu. Ob tem je poudarila, da inštitut nima sponzorjev in ne prejema nobenih državnih sredstev.

Na inštitutu bodo v naslednjih mesecih oblikovali tudi portal, ki bo vseboval aplikacije, preko katerih se bodo lahko umetniki povezovali med seboj. Obenem bodo umetniki imeli tudi možnost, da se na portalu predstavijo, je še povedala Vebrova.