Za preoblikovanje slovenskega Unicefa iz društva v fundacijo so se odločili lani. Po besedah namestnika direktorja za zbiranje sredstev pri Unicefu v Ženevi Lawrenca Picarda bo nova pravna struktura Unicefa v Sloveniji bolj primerna za soočanje z izzivi, ki so pred njim. Člani društva Unicef Slovenije so o ukinitvi društva ter prenosu njegovih nalog in premoženja na fundacijo glasovali v četrtek na izrednem zasedanju skupščine. Fundacija je prevzela vse zaposlene na društvu, dejavnosti in premoženja društva.

V upravnem odboru fundacije so poleg Turka, ki je sicer predsednik uprave Si.mobila, še direktor zaposlitvene agencije Competo Matej Vošnjak, direktorica družbe Siemens Medeja Lončar, odvetnica Nina Zidar Klemenčič ter Vesna Marđonović iz podjetja GlaxoSmithKline. V nadzornem svetu sta odvetnik Mitja Jelenič Novak in predsednica Incona Mirjana D. Perko. Upravni odbor sicer nameravajo razširiti še s strokovnjaki z drugih področij.

Organizacijo voditi kot podjetje

Po Turkovih besedah je treba Unicef voditi kot podjetje, na primer na področju skrbi za blagovno znamko in nadzora nad stroški. Poudaril je, da bodo tudi v bodoče delali v korist otrok in dodal, da bodo nadaljevali s projekti kot so otrokom prijazno Unicefovo mesto, varne točke, program Povej ter s programi zagovorništva, izobraževanja in razvoja. Povedal je, da nameravajo povečati število članov ter k sodelovanju pritegniti več podjetij. Bolj podrobne načrte bodo predstavili po nastopu novega direktorja.

Prihodki Unicefa Slovenija so se v zadnjem času zmanjšali, je dejal Turk in pojasnil, da so razlogi za to gospodarska kriza ter dogodki, povezani z domnevnimi nepravilnostmi v Unicefu Slovenija. "Ugled je stvar, ki se dolgo gradi in hitro izgubi," je na novinarski konferenci povedal Turk in dodal, da bodo ugled povrnili tudi s transparentnostjo in odkrito komunikacijo z vsemi javnostmi. Da so to razlogi za upad donacij Unicefu Slovenija, je potrdil tudi Picard. "Našli bomo rešitve, da to popravimo in obrnemo trend," je povedal ter dodal, da ima fundacija močan odbor.