Član sveta inštituta in ekonomist Bernard Brščič je uvodoma ocenil, da je slovenska družba v globoki krizi, ki pa ima več vidikov. Kriza je pravna, ekonomska, politična in tudi moralna, je prepričan Brščič. Po njegovem mnenju država leta 2012 ni takšna, kot si jo je zamislil Pučnik in si jo je obetala večina Slovencev v času slovenske pomladi. Predsednik Liste Virant in DZ Gregor Virant meni, da potrebujemo normalno, vzdržno in javnofinančno stabilno državo, saj smo se navadili živeti preko svojih zmožnosti, zadolženost države pa se nenehno povečuje. Vlada je po njegovem mnenju pripravila zelo uravnotežen in pravičen načrt zniževanja javne porabe. Javni sektor doslej krize še ni občutil oz. le delno, zato Virant meni, da bi morali biti sindikati javnega sektorja pripravljeni pristati na razumne rešitve.

Poleg tega potrebujemo prijazno in učinkovito državo, pa tudi enostavno državo. Kot primer poenostavitve je Virant izpostavil ukinitev DS, ki je smiselna še v tem letu, ko se izteka mandat DS. Po Virantovih besedah potrebujemo pravno državo, kjer bodo sodni postopki končani v razumnih rokih. Potrebujemo pa tudi socialno državo, ki pa jo moramo pravilno razumeti, je dejal Virant. "Socialna država je država, ki pomaga tistim, ki ne zmorejo, torej ljudem v stiski. Ne pa tistim, ki nočejo, ali se jim ne ljubi, ali pa med paragrafi najdejo možnosti zase, čeprav niso v nobeni socialni stiski," je pojasnil Virant.

Po besedah predsednika SLS ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava ni le čas krize tisti čas, ko si mora družba zastaviti vprašanje, kakšno državo potrebujemo. Prepričan je, da lahko le z dialogom, argumentirano in konstruktivno razpravo skupaj določimo ključne probleme in cilje. "Le v konstruktivnem duhu lahko sklenemo dogovor o načinu reševanja težav in tudi izpeljemo konkretne ukrepe," je izpostavil. Žerjav je opozoril, da gospodarska situacija ni rožnata, stanje v državnih javnih financah pa je izjemno resno.

Računa na opozicijo

"Reševanje trenutnih razmer je naša skupna odgovornost," je dejal Žerjav. Po njegovih besedah se vlada zaveda nujnosti, da se k pripravi ukrepov enakovredno vključijo tudi socialni partnerji, ob tem pa računa tudi na aktivno konstruktivno vlogo opozicije, kar lahko prinese uspešno pripravo ukrepov in doseganje rešitev, ki bodo srednje in dolgoročno dobre za vso družbo. Predsednica NSi in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je izpostavila, da je vlada pripravila ukrepe, ki prinašajo upanje, ki lahko prinašajo izhod iz krize in ki nam tudi v mednarodni javnosti znova dajejo večje možnosti rešitve iz krize. Po njenih besedah niso resnične trditve, da delajo to reformo na plečih najšibkejših.

Poslanec Evropskega parlamenta iz vrst SDS Milan Zver je zbrane pozdravil v imenu predsednika stranke in vlade Janeza Janše. Uvodoma je orisal Pučnikovo življenje, saj so letošnji dnevi namenjeni tudi obeležitvi 80. obletnice njegovega rojstva. Dotaknil pa se je tudi zastavljenega vprašanja. Po Zverovih besedah imamo socialni model, ki je v evropskem merilu nadpovprečno dober, če pa ga želimo v prihodnje ohraniti, bo začasno potrebno zmanjšati nekatere standarde, zlasti nadstandarde na evropski ravni, za kar je mogoče dobiti splošni konsenz pri ljudeh.

V okviru Pučnikovih dnevov 2012 so danes pripravili še razpravo z naslovom Med kladivom spodbujanja gospodarske rasti in nakovalom javnofinančne konsolidacije. V petek bodo razpravljali o novem slovenskem razvojnem modelu, o ideologiji in slovenskem političnem prostoru v prehodu ter o kulturi, domovini, državi.