Na ministrstvu za notranje zadeve nam informacije, ali je bila Barbara Brezigar imenovana na direktorat za tožilstvo, niso ne potrdili ne zanikali, dejali so le, da bo več znanega po seji vlade. Na novinarski konferenci po seji vlade pa so potrdili, da so Brezigarjevo imenovali za državno sekretarko in ne na čelo direktorata za tožilstvo.

Razrešene direktorice

Vlada je na današnji seji sprejela več sklepov o prenehanju položaja generalnega direktorja ter imenovanju vršilcev dolžnosti, tudi na MNZ. Tako je vlada razrešila generalno direktorico direktorata za upravne notranje zadeve Nevenko Vratarnar ter generalno direktorico direktorata za migracije in integracijo Nino Gregori. Za ti področji je imenovala skupnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, in sicer Bojana Trnovška.

Dosedanja direktorica direktorata za kulturno dediščino na nekdanjem ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik bo odslej kot v. d. direktorice vodila direktorat z enakim imenom v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). Tudi Barbara Koželj Podlogar ostaja na čelu direktorata, prej je v okviru kulturnega ministrstva vodila direktorat za umetnost, ki se je v okviru MIZKŠ preimenoval v direktorat za ustvarjalnost.

Turk ostaja, tri razrešitve

Od dosedanjih direktorjev na čelu direktorata ostaja še Marjan Turk, ki bo še naprej vodil direktorat za informacijsko družbo. S položaja direktorja direktoratov, ki so prav tako delovali v okviru nekdanjega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, pa so bili danes razrešeni Mitja Valič iz direktorata za investicije, Marjan Turk iz direktorata za informacijsko družbo, Stojan Sorčan iz direktorata za visoko šolstvo ter Jana Kolar iz direktorata za znanost.

Direktorat za investicije v okviru MIZKŠ prevzema Andrej Vihtelič, direktorata za visoko šolstvo in znanost pa bosta po novem združena v enega, vodil ga bo Borut Rončevič. Z mesta direktorja direktorata za vrtce in osnovno šolstvo so razrešili Borisa Černilca, direktorat, ki se bo po novem imenoval "za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo" pa bo v prihodnje vodil Alen Kofol.

Na čelu direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih pa bo Vinka Logaja zamenjal Jurij Šink. S prvim aprilom je vlada imenovala tudi v. d. glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport. To bo Janez Mežan, sicer profesor slovenščine, ki je med letoma 2005 in 2008 opravljal delo generalnega direktorja direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih.

Razrešili so nekaj članov strokovnega sveta za šport in imenovala deset novih. Slednji so za obdobje do 28. julija 2017 Petra Majdič, Aleks Leo Vest, Janez Vodičar, Lovrencij Galuf, Milan Krajnc, Silvo Karo, Bojan Bučar, Silva Razlag, Boris Mikuž in Peter Verbič. Razrešili pa so Marka Primožiča, Majo Bučar Pajek, Marjeto Kovač, Petra Škerlja, Rafka Križmana, Milana Kureliča, Antona Vogrinca, Bora Štrumblja, Toneta Krumpa in Marka Grandovca.

Gospodarsko področje

Za direktorico Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz nuklearke pa je vlada imenovala Darijo Štraus Trunk. Štiriletni mandat ji bo začel teči s 1. aprilom. Mojco Ledinek je imenovala za v. d. generalne direktorice direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matijo Vilfana pa za v.d. generalnega direktorja direktorata za evropsko kohezijsko politiko na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Kup "svežih" vršilcev dolžnosti

Z 31. marcem preneha tudi položaj treh glavnih inšpektorjev inšpektoratov, ki se ukinjajo, ter sedmih generalnih direktorjev direktoratov na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Za v. d. generalnega direktorja direktorata za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor je vlada imenovala Boštjana Riglerja, za v. d. generalnega direktorja direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojana Žlendra in za v. d. generalnega direktorja direktorata za prostor na tem ministrstvu Mitjo Pavliha.

Zaradi ukinitve direktoratov je vlada razrešila generalni direktorici dveh direktoratov na ministrstvu za finance, medtem ko je Mirando Groff Ferjančič imenovala za v. d. generalne direktorice direktorata za javno naročanje in Mateja Runjaka za v. d. generalnega direktorja direktorata za javno premoženje in finančni sistem na ministrstvu za finance. Zaradi ukinitve službe vlade za podnebne spremembe je vlada razrešila direktorja Jerneja Stritiha.

Z združitvijo prišle spremembe

Z združitvijo ministrstva za pravosodje in ministrstva za javno upravo generalnim sekretarjem in direktorjem direktoratov na teh ministrstvih preneha položaj, zato je vlada na čelo teh enot danes imenovala vršilce dolžnosti njihovih funkcij. Štirje dosedanji direktorji bodo direktorate vodili tudi v prihodnje. Z 31. marcem bo tako prenehal položaj generalnemu sekretarju na nekdanjem ministrstvu za javno upravo Milanu Pirmanu in generalni sekretarki na nekdanjem ministrstvu za pravosodje Petri Aleksandri Marolt Vajda.

Za v. d. generalne sekretarke združenega ministrstva za pravosodje in javno upravo pa je s 1. aprilom imenovana Saša Jevšnik Kafol, ki bo funkcijo opravljala do imenovanja generalnega sekretarja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ šest mesecev.

Konec marca bo tako položaj prenehal tudi direktorici direktorata za mednarodno sodelovanje v okviru nekdanjega ministrstva za pravosodje Katji Rejec Longar in direktorju direktorata za e-upravo in upravne procese v okviru nekdanjega ministrstva za javno upravo Alešu Dobnikarju. Štirje dosedanji direktorji pa načelu direktoratov ostajajo tudi v prihodnje, v okviru združenega ministrstva pa jih bodo zaenkrat vodili kot vršilci dolžnosti.

To so Maša Grgurevič Alčin na čelu direktorata za pravosodno upravo, Andreja Lang na čelu direktorata za zakonodajo s področja pravosodja in Stane Cvelbar na čelu direktorata za investicije in nepremičnine. Mojca Ramšak Pešec, ki je doslej vodila direktorat za organizacijo in kadre na ministrstvu za javno upravo, pa bo po novem na čelu direktorata za javni sektor.

Vlada je danes imenovala še Renato Zatler za v. d. direktorice direktorata za upravne procese in Dušana Kričeja za v. d. direktorja direktorata za informatiko in e-storitve.

Poslavljata se tudi Saleclova in Baluh

Urad za narodnosti, urad za verske skupnosti in urad za enake možnosti bodo na podlagi novele zakona o državni upravi s prvim aprilom prešli pod okrilje pristojnih ministrstev. Zato je vlada danes tudi izdala odločbe o prenehanju položaja direktorjev na teh treh uradih. Novela omenjenega zakona je začela veljati 20. marca in določa, da pristojno ministrstvo najpozneje do 1. aprila prevzame naloge, javne uslužbence, opremo, prostore, dokumentacijo in pravice proračunske porabe treh uradov, ki bodo odslej del treh ministrstev.

Urad za enake možnosti bo prevzelo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, urad za narodnosti ministrstvo za notranje zadeve, urad za verske skupnosti pa ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Dokončna odločitev glede prenosa prostorov bo sprejeta naknadno, po vladni obravnavi predloga celovitih prostorskih rešitev za ministrstva in vladne službe, ki ga bo pripravilo ministrstvo za pravosodje in javno upravo, še piše v vladnem gradivu. Zakon o javnih uslužbencih določa, da uradniku preneha položaj, če se ukine organ, ki ga vodi. Tako je vlada danes izdala odločbe, s katerimi Tanja Salecl ne bo več direktorica urada za enake možnosti, Stanko Baluh pa ne bo več direktor oziroma v. d. direktorja urada za narodnosti oziroma urada za verske skupnosti.

82 kadrovskih odločitev

Vlada je danes skupno sprejela 82 kadrovskih odločitev, je pojasnil direktor Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Anže Logar. Razrešitev je bilo 45, imenovanj pa 37. Kot je poudaril Logar, so na podlagi uredbe o notranji organizaciji vsem direktoratom, ki so bili vključeni v združevanja ministrstev prenehali mandati, zato so morali imenovati nove vršilce dolžnosti. Imenovanj je bilo manj kot razrešitev, saj so določeni direktorati tudi ukinjeni, je še pojasnil Logar.

Dodal, da je, da so številni, ki so bili razrešeni, nato imenovani za vršilce dolžnosti. Logar dosedanjih kadrovskih odločitev vlade ni podrobneje komentiral. Povedal je samo, da verjetno vsaka kadrovska menjava "prihaja zaradi neke kadrovske menjave iz preteklosti in je verjetno tukaj neko uravnoteženje".