Najmočnejši stranki v državi sta po zbranem in porabljenem denarju SDS in SD. Mogočna LDS, ki je bila še lani med večjimi, sodi po izpadu iz parlamenta med šibkejše. Kot poroča časnik, je SDS najbolj premožna, obenem pa tudi najbolj zadolžena stranka. Lani je zbrala 2,1 milijona, porabila pa 2,2 milijona in tako leto končala z 0,1 milijona evrov minusa. Celotno bilanco imajo še pozitivno zaradi rezerve iz preteklosti. Med strankami ima SDS najetih največ posojil, za kar 1,7 milijona, a ima tudi največ premoženja, ker je lastnik prenovljene vile za Bežigradom v Ljubljani.

Računsko sodišče poročila SD še ni prejelo, glavni tajnik stranke Uroš Jauševec pa je za Delo povedal, da so ga po pošti poslali včeraj in za lani prijavili 1,7 milijona zbranih in 1,3 milijona porabljenih evrov, s čimer so leto končali z 0,4 milijona evrov presežka. Ker pa so imeli v bilanci iz prejšnjih let 1,2 milijona minusa, bi morali tak rezultat ponoviti še dvakrat, da končna številka v bilanci ne bi bila več rdeča.

Na tretjem mestu je bila lani po zbranem denarju z malo manj kot milijonom še LDS, ki se je za majhno stranko tudi tokrat uvrstila visoko po zbranih prispevkih podjetij in posameznikov. V lanskem letu je s 351.676 evri zbrala največ prispevkov med strankami, ki so že poročala računskemu sodišču, sledi ji SDS z 287.056 na ta način zbranimi evri.

Zbrane članarine pa kažejo povsem drugačno sliko. Z njimi je SDS lani zbrala 314.287 evrov, LDS 42.771 evrov. Revizorjem je prvič poročilo poslala Državljanska lista Gregorja Viranta, ki je nastala pred lanskimi volitvami. Poročilo kaže, da so bili skoraj brez ficka. Njihovo poročilo ne vsebuje podatkov o dodatni (ločeni) porabi za izredne volitve, za kar SDS navaja vsoto 668.145, Zares 172.583, NSi 203.512, Desus 252.620 in LDS 172.842 evrov. Včeraj so iz Pozitivne Slovenije napovedali, da bodo revizorjem finančno poročilo poslali do konca tedna, SLS pa ga namerava poslati danes.