Nadškofijska karitas Maribor danes na pot pošilja kontingent 370 paketov različne humanitarne pomoči, in sicer rabljena oblačila in obutev, zvezke in šolske potrebščine, torbe, volnene odeje, osnovne higienske potrebščine in invalidske pripomočke. Skupno bodo odposlali 12.830 različnih kosov pomoči.

Tako kot predhodne kontingente tudi tokratno humanitarno pomoč spremljajo aktivnosti v kontekstu vzpostavitve kontinuirane in spremljane humanitarne ter socialne pomoči Karitas na območju Aleksinca in Vršca. V ta namen kontingent spremljajo sodelavci Nadškofijske karitas Maribor, ki bodo glede na ciljno zastavljeno pomoč pripravili in razdelili 65 prehrambnih paketov, so sporočili iz Nadškofijske karitas Maribor.

Glede aktualnega dela pa navajajo, da so v prvih treh mesecih letos sprejeli 324 in rešili 185 prošenj za finančno pomoč pri plačilu najosnovnejših življenjskih potrebščin. Pomoč v hrani je prejelo 276 prosilcev, prošnjo za pomoč v oblačilih pa je oddalo že 363 oseb.

Ob tem izpostavljajo pomoč osebam, ki se dnevno spopadajo z golim preživetjem. Med drugim je zaradi ostre zime precej prošenj za pomoč pri plačilu velikih poračunov plina in elektrike.

Poleg tega ugotavljajo, da so se večini družin oz. posameznikom zaradi uveljavitve nove socialne zakonodaje zmanjšale pravice iz javnih sredstev, nekateri prosilci pa so se znašli v veliki socialni stiski zaradi nerešenih vlog na centrih za socialno delo. Povečuje se tudi število prošenj zaradi dolga za prostovoljno zdravstveno zavarovanje in posledične nezmožnosti koriščenja zdravstvenih storitev.

Karitas lani z okoli 7,5 milijona evrov pomagala več kot 138.000 Slovencem

Slovenska karitas je lani pomagala okoli 138.200 ljudem iz vse Slovenije. Med njih so razdelili za okoli 7,5 milijona evrov pomoči, od tega več kot 3000 ton hrane. Za pomoč v tujini, kampanje, stroške dobrodelnih akcij in svoje delovanje pa je Karitas lani porabila še okoli 1,6 milijona evrov. Danes pa vnovič začenjajo z akcijo Pomagajmo preživeti.

Karitas z dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti letos začenja že četrtič, namenjena je za pomoč pri hrani in drugih osnovnih stvareh ljudem, ki jih je kriza najbolj prizadela, je na novinarski konferenci pojasnil generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. Po njegovih besedah so lani s to akcijo zbrali okoli 200.000 evrov.

V okviru mreže Karitas je lani poleg krovne organizacije Slovenske karitas in šestih škofijskih delovalo tudi 436 župnijskih Karitas in dva zavoda, ki izvajata socialnovarstvene programe, je ob predstavitvi letnega poročila dejal Jerebic. Kot pojasnjuje, je v Karitas lani več kot 11.000 prostovoljcev opravilo skoraj 520.000 ur prostovoljnega dela.

Materialno pomoč Karitas je lani prejelo več kot 122.000 družin in družinskih članov, več kot 12.000 starejših, okoli 2500 migrantov in več kot 800 brezdomcev. Glavnino materialne pomoči so razdelili v obliki hrane, obleke, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin, okoli 7500 družinam pa so pomagali tudi s plačilom položnic, je pojasnil Jerebic.

Organizacije Karitas pa izvajajo tudi različne socialnovarstvene programe. Tako je lani v materinskih domovih bivalo okoli 150 žensk in otrok, v centrih in komunah je bilo vključenih okoli 200 odvisnikov, ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja pa je obiskalo več kot 1800 oseb.

Različni programi pomoči v Sloveniji so tako lani skupaj znašali okoli 7,5 milijona evrov. Okoli 570.000 evrov so porabili za programe pomoči v tujini, delovanje organizacije pa je stalo okoli 630.000 evrov. Skupni odhodki Karitas v letu 2011 so znašali okoli 9,1 milijona evrov, je pojasnil Jerebic. Največji vir sredstev, okoli 40 odstotkov, predstavljajo donacije in sponzorstva, 16 odstotkov tega zneska so prejeli iz državnih sredstev, 13 odstotkov, torej okoli 1,2 milijona evrov, pa iz Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Za okoli milijon evrov so prejeli hrane iz intervencijskih zalog EU, prav toliko pa tudi poklonjene hrane in materiala od podjetij.

V škofijskih Karitas, zavodih in na Slovenski karitas je bilo lani na programih splošne dobrodelnosti zaposlenih 22 oseb, osem pa jih je bilo na področju splošnega delovanja. Te stroške dela večinsko pokriva Fiho. Na področju socialnovarstvenih programov, kjer stroške dela večinsko financira ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, je delovalo 52 zaposlenih in pet preko javnih del. Trije zaposleni, večinsko financirani iz mednarodnih sredstev, pa so delovali na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči Slovenske karitas.