Zaradi nesoglasij in napetosti v povezavi z vstopom v desnosredinsko koalicijo ter afere ponarejeno spričevalo se je danes v Mariboru sestal tudi izvršni odbor DeSUS-a in sprejel sklep, da se bo predsednik stranke Karl Erjavec s Simčičem sestal in pogovoril.

Erjavec o vsebini odgovora vrhovnega državnega tožilstva ni govoril, je pa bil nekoliko bolj zgovoren predsednik mariborskega odbora stranke Valter Drozg. Kot je povedal, se je z vsebino pisma, ki ni naklonjeno Simčiču, seznanilo vodstvo stranke, po njegovem mnenju pa je zapisano potrebno spoštovati, čeprav tožilstvo ni tisto, ki bi o tem lahko odločalo.

Razšli se bodo na statutaren način

Drozg je povedal, da se bodo s Simčičem razšli na normalen, statutaren način v roku dveh do treh mesecev, kakšno pot bo nato ubral poslanec, pa se po njegovih besedah ne da napovedati. Na vprašanje, ali stranka torej čaka na obdobje šestih mesecev po volitvah, je odvrnil, da nobena stranka ne bi tvegala izgube enega poslanskega mesta, saj to za njo pomeni manjšo moč.

Erjavec se je po poročanju Pop TV odločil, da bo svetu stranke sam predlagal sklic izrednega kongresa, na katerem bi preveril zaupanje v lastni stranki, a je po srečanju izvršnega odbora sporočil, da zahteve po sklicu izrednega kongresa sploh ni bilo, zato se za pobudo tudi ni odločil. Drozg je povedal, da od Erjavca pričakujejo, da bo v kratkem obiskal vse pokrajinske odbore, nato pa bi jeseni izpeljali klavzuro stranke.

Spomnimo ...

O izrednemu kongresu je izvršni odbor DeSUS danes v Mariboru razpravljal zaradi pozivov dveh pokrajinskih odborov, ki sta izrazila željo po zamenjavi prvaka stranke. Erjavec je nedavno zatrdil, da ne bo odstopil. DeSUS pa je 12. marca generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaprosil za pojasnila glede Simčičevega srednješolskega spričevala. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je takrat dejal, da želijo, da jim Fišer predstavi domnevo tožilca, da je Simčič spričevalo pridobil na nelegitimen način.

Zanimalo jih je, na kakšen način je tožilstvo to ugotovilo in ali je v tem postopku sodeloval kakšen sodni izvedenec, ki to lahko ugotavlja. Jurša je napovedal, da bodo v stranki ustrezno ukrepali, ko bodo prejeli pojasnila s tožilstva. Že okrožno državno tožilstvo je namreč potrdilo, da je srednješolsko spričevalo Simčiča ponarejeno. Enako so v predkazenskem postopku ugotovili že leta 2007, a je primer zastaral. Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je sporočila tudi protikorupcijska komisija.