Žibert: Tožilci ne razumejo javnega naročila

Tomaž Žibert, ki je v Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, je dejal, da ni nikoli storil v obtožbi očitanih kaznivih dejanja. Tožilstvo po njegovem mnenju ne razume postopkov javnih naročil zaradi česar so tudi njihove obtožbe nesmiselne.

Zidar in Črnigoj soglasno: Nikogar nisva podkupovala

"Navedbe tožilstva, da je afera Čista lopata vplivala na varnost zračnega prometa kaže na popolno nerazumevanje tega področja in zavajanje javnosti," je poudaril Žibert, za katerega tožilstvo zahteva najvišjo kazen. Nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar je poudaril, da je prepričan, da ni storil očitanih kaznivih dejanj, saj ni nikogar podkupoval. Ob tem je izrazil upanje, da bo sodišče izreklo pravilno in pravično sodbo, ki je po njegovem mnenju lahko le oprostilna. Nekdanji direktor Primorja Dušan Črnigoj je poudaril, da ni nikogar podkupoval ter zato pričakuje oprostilno sodbo, to pa je poudarila tudi nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak.

Zagovorniki sicer po končani obravnavi niso želeli dajati izjav in napovedovati petkove sodbe. Zidarjev zagovornik Aleksander Čeferin je dejal le, da zoper Zidarja "ni niti enega najmanjšega dokaza, da bi naredil očitano kaznivo dejanje". Prav tako po njegovem mnenju iz nobenega dokaza v sodnem spisu ne izhaja, da bi se Zidar o tem s kom pogovarjal. "Ta proces ima ves čas pridih politike in ga do danes še ni izgubil," je o vzrokih za obtožbo Zidarja dodal Čeferin.

Obtožbe so zavrnili tudi obtoženi Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.Tožilstvo za Zidarja, Tovšakovo in Črnigoja zahteva eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 11.000 evrov. Najvišjo kazen zahteva za Žiberta, ki je na Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za izgradnjo kontrolnega stolpa. Zanj namreč zahtevajo dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov.

''Sodišče ne dovoli dokazov o nezakonitem delu policije''

Črnigojev zagovornik je v sklepnem zagovoru dejal, da se malokrat zgodi, da bi imela obramba toliko dokazov o nezakonitem delu policije, ki pa jih sodišče "na žalost ni dovolilo". Prepričan je, da bi sicer primer padel, navedel pa je tudi, da je policija 7. novembra 2007 nezakonito pridobila podatke o telefonskem priključku nekdanjega direktorja SCT Ivana Zidarja in poudaril, da dokazi niso obremenilni, temveč nezakoniti.

Povedal je tudi, da os na razpisu za gradnjo letališkega stolpa vsem ponudnikom, razen skupnima ponudnikoma Primorju in SCT, omogočili dodatne pojasnjevalne sestanke, kar "kaže, da sta bila deležna celo slabše obravnave in je imel razpisovalec iskren namen pravilno obravnavati vse," je prepričan.

Črnigojev zagovornik je tudi pojasnil, da so podizvajalca le predlagali kot primernega za delo, in da je nezakonito samo zahtevati, "zahtevanje pa ni dokazano". Zaključil je z besedami, da pričakuje oprostilno sodbo.

''Javni linč baronov''

Zagovornik Boruta Farčnika Anton Šubic je dejal, da sta se javni linč in obsodba začela s prikazovanjem televizijskih posnetkov aretacije obtoženega Ivana Zidarja v letu 2008. Obtoženci so po njegovem mnenju žrtve nezakonito pridobljenih dokazov, v sodnem postopku pa gre za "javni linč trojice gradbenih baronov". "Javnost je nenaklonjena obtožencem in terja njihove glave," je poudaril Šubic.

Tudi Šubic je, tako kot prejšnji teden že nekateri zagovorniki, v sklepni besedi spregovoril o zavrnitvi zahteve po izločitvi "okuženega" dokaznega gradiva in dejal, da je še čas, da senat ponovno razsodi o tej zahtevi.

''Tovšakova delala najboljše za Vegrad''

Zagovornik Hilde Tovšak Mitja Kastelnik je poudaril, da zakon dovoljuje, da družbe v postopkih javnih razpisov dopolnjujejo svoje ponudbe. "Iz dokumentacije je razvidno, da je tudi naročnik pozival Vegrad k dopolnitvi ponudbe," je poudaril. Po njegovih besedah je Tovšakova delala le tisto, kar je bilo najboljše za Vegrad, ki si je prizadeval za pridobitev posla, nikogar pa ni podkupovala.

Boris Grobelnik, ki zastopa Ivana Demšarja, se je v celoti pridružil prej opravljenim sklepnim besedam preostalih zagovornikov in poudaril, da tudi on pričakuje oprostilno sodbo. Dodal je, da v postopku priprave ponudb na javnem razpisu v ničemer ni bil kršen zakon o javnem naročanju, zato po njegovem mnenju odpadejo tudi vsi očitki iz obtožnice.

Najvišjo kazen zahtevajo za Žiberta

Tožilstvo za Ivana Zidarja, Holdo Tovšak in Dušana Črnigoja zahteva eno leto in pet mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 11.000 evrov. Najvišjo kazen zahteva za Tomaža Žiberta, ki je na Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za izgradnjo kontrolnega stolpa. Zanj namreč zahtevajo dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov.

Za Ivana Demšarja tožilstvo zahteva eno leto zaporne kazni in plačilo 8000 evrov stranske denarne kazni, za preostale obtožene Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča pa 10 mesecev zaporne kazni in plačilo 6000 evrov stranske kazni.

Zagovorniki so sicer v petek za obtožene že zahtevali oprostilne sodbe in poudarili, da tožilstvo v leto in pol dolgem sojenju ni uspelo dokazati, da je do očitanih kaznivih dejanj podkupovanja in pomoči pri tem sploh kdaj prišlo.