Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po seji povedal, da so se danes "pogovarjali o tem, kako se bodo pogovarjali, o poslovniku, ki ureja način dogovarjanja in usklajevanja". "Občutek je kar dober," je dejal. "O vsebini pa se še nismo pogovarjali," je pojasnil. Nadaljevali bodo v četrtek popoldne, ko naj bi poslovnik uskladili, zatem pa se bodo začeli pogovarjati o vsebini, je napovedal.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je medijem po sestanku dejal, da je prvi krog pogajanj potekal v usklajevanju novega poslovnika, ki ga je predlagala vlada in se "precej razlikuje" od tistega, ki so ga uporabljali do zdaj.

Kot je pojasnil, si je zato sindikalna stran vzela dva dni časa, da na nov predlog poslovnika odgovori, vladna stran pa je zagotovila, da bo do četrtka, ko bodo tudi nadaljevali s pogajanji, pripravila predloge sprememb večjega števila zakonov in kolektivnih pogodb, ki jih mora spremeniti, če želi uveljaviti predlagane zahteve.

Po besedah Štruklja pa so sindikati danes ugotovili, da je vlada predlagala tudi nekaj novih ukrepov, saj da teh prejšnji teden ni predstavila na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Pojasnil je, da natančno ne vedo, kdaj je vlada te ukrepe sprejemala, so pa našteli "sedem ali osem" pomembnih ukrepov, ki so jih videli prvič, denimo "ločeno življenje, jubilejne nagrade in odpoved pogodb za izobraževanje zaposlenih v javnem sektorju". "To je bilo nekoliko nerodno za začetek pogajanj, predvsem za utrjevanje zaupanja", je povedal Štrukelj.

Sicer pa imajo v sredo različni sindikati in konfederacije seje predsedstev ali organov, ki o tem odločajo, je še dejal Štrukelj. V sredo in četrtek se bodo tako sindikati opredeljevali do ukrepov in verjetno tudi do nadaljevanja pogovorov o socialnem sporazumu, ki bo v petek na dnevnem redu seje ESS.

Na vprašanje, ali bodo govorili tudi o morebitni stavki, pa je dejal: "To ni izključeno."

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je dejal, da so znova poslušali "neka predavanja, kot da smo v odnosu učenec - profesor". "Kar so predstavljali danes, je bilo po vsebini zelo šibko in slabo," je ocenil.

"Vprašanjem, ki smo jih postavili, so se izognili. Niti pojasnil niso dali," je dejal.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva po besedah njegovega predsednika Zvonka Vukadinoviča že zbira podpise za izvedbo morebitne stavke. Z zbiranjem podpisov so začeli že zdaj, ker morajo stavko, če jo želijo izvesti, napovedati deset dni prej, je pojasnil. "Članstvo bomo povprašali o njihovem mnenju," je dejal za STA. "Stavka bo ali ne glede na rezultate pogajanj z vlado," pravi.

Sindikati so danes sicer od sestanka predvsem pričakovali, da jim bo vlada pojasnila, kaj natančno je mišljeno s posameznimi ukrepi, nato pa naj bi se odločali, kako naprej. Pričakovali so tudi, da se bo vlada opredelila do njihovih predlogov.