Kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak, na področju trga dela predlagajo štiri vrste ukrepov. Pod prvim ukrepom je navedel skrajšanje dobe prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne. "Ukrepi niso dokončni in bodo prediskutirani še s strankami in socialnimi partnerji," je dejal.

Sindikati grozijo s stavkami, vlada bo vztrajala

Minister še meni, da ti ukrepi niso tako hudi in da so v tujini, denimo Italiji, Nemčiji, Finski in Madžarski še bolj ostri. "Če kdo vidi boljše ukrepe za varčevanje, naj jih prosim pokaže," poziva Vizjak. Kot je povedal, ta ukrep v prvem letu ne bo imel pravih finančnih učinkov, v letu 2013 bo učinek znašal 1,1 milijona evrov, v letu 2014 pa 14,5 milijona evrov.

Pri tem je opozoril, da je šlo v lanskem letu za nadomestila za brezposelnost okoli 300 milijonov evrov, kar je več, kot ima na voljo marsikateri resor. Gre za skoraj odstotek bruto domačega proizvoda, je opozoril. Dodal je, da je višina nadomestila v Sloveniji "demotivator", tako da mnogi, ki bi lahko poprijeli za delo, tega ne storijo.

Znižanje otroških dodatkov

Predlagajo tudi znižanje otroških dodatkov za tiste, ki spadajo v peti, šesti in sedmi dohodkovni razred in ukinitev dodatka za tiste v osmem razredu, pri čemer bi se upoštevale tudi stanovanjske razmere, v katerih biva družina.

Po ministrovih besedah bi tako na primer petčlanska družina, v kateri vsak od staršev zasluži 1.500 evrov neto, ki živi v 150 kvadratnih metrov velikem stanovanju in ima do 9.000 evrov vreden avtu, prišla tik nad cenzus in ne bi več prejela otroškega dodatka v višini 80 evrov, ugotavlja MMC.

Invalidi brez pravice do zdravljenja v zdraviliščih

Invalidom bi vlada ukinila pravico do klimatskega zdravljenja v zdraviliščih, poleg tega pa bi vojnim veteranom in invalidom, ki so po 50 letu starosti upravičeni do brezplačnega dodatnega zavarovanja, po novem država plačevala le še približno polovico dodatnega zavarovanja, pri čemer bi bili izvzeti tisti, ki so invalidnost utrpeli v času vojne za Slovenijo.

Vizjak poudarja, da predlagani varčevalni ukrepi na področju družinske politike ne bodo prizadeli socialno najšibkejših. Zavrača očitke, da želijo varčevati pri najšibkejših.

Kje bo varčeval Vizjak?

Prihranek:
1. Skrajšanje dobe prejemanja nadomestila za brezposelne na 18 mesecev.

Letos: 1,1 milijona evrov

Leta 2014: 14,5 milijona evrov

2. Znižanje višine nadomestila za brezposelne z 80 na 70 odstotkov v prvih dveh mesecih, nato pa do izteka pravice nadomestila na 60 odstotkov. Ta pravica je sicer odvisna od posameznikove delovne dobe oz. dobe, ko je posameznik plačeval prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti. 60 milijonov evrov
3. 15-odstotno znižanje zgornje meje nadomestila (s 1050 evrov na okoli 850 evrov).

Letos: slabih 12 milijonov evrov

V prihodnje: 18 milijonov evrov

4. Znižali se bodo letni dodatki upokojencem za rekreacijo (regres): več kot 622 evrov pokojnine brez dodatka, pokojnina od 414 do 622 evrov znižan na 111 evrov, pokojnina manj kot 414 evrov ostane enak.
5. Povečanje obdavčitve študentskega dela na 25 odstotkov. Znižan bo delež sredstev, ki ga prejemajo študentske organizacije in študentski servisi.

Letos: 24 milijonov evrov

V prihodnje: 36 milijonov evrov

6. Ukinitev študentskih bonov v juliju in avgustu. 1,7 milijona evrov
7. Darilo ob rojstvu otroka bodo dobile le tiste družine, ki imajo manj kot 64 odstotkov neto povprečne plače na družinskega člana.
8. Otroški dodatek nižji za deset odstotkov v petem in šestem razredu dohodkovne lestvice, v sedmem in osmem razredu pa naj se ukine. V prve štiri dohodkovne razrede, kjer so dohodkovno najšibkejši, pa ne posegajo.
9. Omejitev dodatkov na velike družine - cenzus enak kot pri darilu.
10. Vojni veterani bodo po 50. letu starosti morali plačevati polovico zdravstvenega zavarovanja, zdaj jim ga v celoti plača država. Invalidom ta pravica ostane.
11. Porodniški dopust: 100 odstotkov za prve tri mesece, nadomestilo v drugih 3 mesecih se zniza na 90 odstotkov, za naslednjih šest mesecev pa 80 odstotkov.

Letos: 3 milijone evrov

V prihodnje: 40 milijonov evrov