Novakova je konec minulega tedna obiskala nemški Bad Urach. Kot je povzela na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, ji je konzul iz Düsseldorfa povedal, da "Slovenija samo v Nemčiji vsak dan zamudi 2000 priložnosti, saj konzulati ne morejo opraviti vsega dela in zadostiti vsemu povpraševanju po sodelovanju nemških podjetnikov s slovenskimi oz. ker nimamo izdelanega poslovnega modela, kako prodreti na ta zahteven trg".

V Nemčiji živi približno 40.000 Slovencev in glede na to, da je Nemčija pomembna poslovna partnerica Slovenije, so se pogovarjali tudi o krepitvi sodelovanja na gospodarskem področju. "Sogovorniki so izpostavili, da je gospodarsko sodelovanje naših podjetnikov v Nemčiji prešibko, da je še veliko odprtih možnosti," je povzela.

"Izseljenci v Nemčiji želijo vlagati svoja sredstva v Slovenijo, a imajo pri tem nekatere težave," je dejala Novakova in med njimi naštela korupcijo, prezapletene administrativne ukrepe, predolgo pridobivanje dokumentacije ter plačilno nedisciplino. Med področji, kjer se lahko sodelovanje lahko še poveča, pa je izpostavila avtomobilsko, lesno, kovinsko-predelovalno in prehrambeno industrijo.

Slovenija lahko doseže napredek le, če bomo administrativne ovire čim bolj zmanjšali. Zato namerava urad po njenih navedbah okrepiti sodelovanje tudi s slovenskim gospodarskim in zunanjim ministrstvom, zlasti s slovensko gospodarsko diplomacijo. Sodelovanje pa bodo okrepili še z gospodarskimi organizacijami v zamejstvu, s poslovnimi klubi po svetu, pa tudi s slovenskimi organizacijami.

V uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu za letošnjo jesen z namenom krepitve gospodarskega sodelovanja načrtujejo organizacijo srečanja slovenskih izseljenskih gospodarstvenikov s slovenskimi iz SV Slovenije. Kot je pojasnila Ljudmila Novak, namreč veliko slovenskih izseljencev prihaja ravno iz teh koncev Slovenije.