Perhavčeva kot zunanja sodelavka urada varuhinje od julija predlani obiskuje predvsem vzgojne zavode za otroke in mladostnike, pri tem pa preverja, kako z gojenci ravnajo zaposleni v teh zavodih. Žurnal24 razkriva, da je Olga Uršič Perhavčeva, ki je v dobrih dveh letih sedemkrat obiskala šest zavodov in o tem poročala varuhinji, s tem zaslužila dobrih 1.600 evrov.

V uradu varuhinje so za brezplačnik pojasnili, da mora v sklenitev nove pogodbe privoliti ministrstvo za finance. Če bo vlada to dovolila, bodo sodelovanje z bivšo šefinjo zaporov na Igu podaljšali konec leta, ko ji zdajšnja pogodba poteče. Prepričani so, da bodo argumenti o nujnosti izvajanja njenih nalog na utečen način, ki v mednarodnem prostoru žanje pohvale in priznanja za uspešnost, prepričali, da bodo lahko sodelovanje z njo nadaljevali.

Brezplačnik še piše, da je Olga Uršič Perhavčeva sicer le ena od zunanjih sodelavk širše skupine psihologov, psihiatrov in socialnih delavcev, ki za varuhinjo nadzirajo ravnanje z ljudmi, ki jim je odvzeta prostost.