Med tistimi, ki so iz RKC že izstopili, je tudi Mitja Blažič, ki je na twitterju sporočil, da je to storil že leta 2003, sicer pa je dodal: "Če se ne strinjate z vodilno vlogo RKC pri kampanji proti DZak, polni zavajanj, zastraševanja in laži, lahko iz nje izstopite."

"Formalni izstop iz katoliške Cerkve se izvede na prošnjo vernika v župniji krsta ali s prošnjo ordinariju (krajevnemu škofu), ki o tem obvesti tudi župnika v župniji krsta. Župnik župnije krsta v obeh primerih izstop zabeleži v krstno knjigo in prosilcu o tem na njegovo željo izda pisno potrdilo," so obrazložili na spletnem mestu RKC v Sloveniji.

Izstop je "usoden korak"

Ob tem so še dodali, da župnik pred izdajo potrdila prosilcu pojasni, da je "izstop zelo usoden korak". Svetuje mu, naj o odločitvi še malo premisli in izdajo potrdila "za kratek čas odloži, vendar nikogar ne sme (pri)siliti, naj ostane". Če nekdo izstop izrecno zahteva, se mu ugodi, saj Cerkev upošteva človekovo svobodno voljo, in vse, ki želijo izstopiti, "opozori, da se odločajo za težko dejanje," je na spletnem mestu še pojasnil dr. Andrej Saje.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve je na svojem spletnem mestu objavilo obliko izstopne izjave in dodalo vrsto pojasnil v zvezi z izstopom. Izstopno izjavo lahko najdete tukaj.

Notranja zakramentalna vez ostane

Pomembno je opozoriti, da je izstop iz katoliške Cerkve zgolj formalen, saj notranja zakramentalna vez ostane, "ker je zakrament krsta v skladu z učenjem Cerkve neizbrisno znamenje". Kdor formalno izstopi, ni več subjekt pravic v skladu z določili Zakonika cerkvenega prava, hkrati pa ga vežejo vsi Božji in cerkveni zakoni, razen kanonične oblike poroke. Z izstopom posameznik izgubi pravico do dobrin, ki jih Cerkev nudi vsem, ki so z njo v polnem občestvu (npr. pravico do cerkvenega pogreba).

Če si posameznik kasneje premisli in želi v katoliško Cerkev ponovno vstopiti, poleg dovoljenja, ki ga mora izdati krajevni ordinarij, zahteva daljšo pripravo v skladu s predpisi vesoljne Cerkve in območnimi zakoni delne (krajevne) Cerkve – škofije, na katere teritoriju se prosilec nahaja.

Preberite še:

Število podpisnikov peticije za ločitev države in Cerkve narašča; za RKC načelo ločitve ni sporno