Kot so v nedeljo zapisali v SDS na svoji spletni strani, predsednik SDS Janez Janša in njegova vlada v referendumski kampanji o družinskem zakoniku nista sodelovala, "so pa v njej sodelovali predsednik republike Danilo Türk, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković in predsednik SD Borut Pahor". Ker je bila Civilna iniciativa za družine in pravice otrok "kljub medijski blokadi uspešnejša, saj je prepričala večino volilnega telesa", bi bil po njihovem mnenju že skrajni čas, da se predsednik države in ostala politika ne vključujejo v kampanje, ki Slovenijo delijo, ampak da bi se ukvarjali s projekti, ki bodo Slovenijo popeljali iz krize.

Türk in Pahor se na navedbe nista in se ne nameravata odzvati.

Janković pa je poudaril, da mu je žal, da je zakonik padel, in da tu ne gre za delitev. Kot je dejal, mu je žal, da Janša ni sodeloval v referendumski kampanji, "kajti on bi moral zagovarjati družinski zakonik, ki prinaša dobre rešitve predvsem za otroke in nobenemu ne pomeni nič slabega". Glede izhoda iz krize pa pravi, da so oni že ponudili roko in da so pripravljeni pomagati. Če bi se držali volilnega programa, ki ga je zagovarjala Pozitivna Slovenija, bi Slovenija prišla iz krize, je prepričan Janković. Po njegovih besedah je potrebno "varčevanje tam, kjer so nepotrebni stroški, ne pa kar tako po čez", predvsem pa je treba delati na prihodkovni strani proračuna.

Vse o zakoniku, (pogorelem) referendumu in pestri predvolilni kampanji

Sicer so okrajne volilne komisije preštele glasovnice z referenduma o družinskem zakoniku, ki so prišle po pošti iz Slovenije. Po doslej zbranih podatkih je bilo oddanih 640 glasovnic, od tega jih je bilo 632 veljavnih. Za družinski zakonik je glasovalo 307 volivcev, proti pa 325, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK). DVK čaka še na podatke štirih volilnih okrajev, dokončni podatki o glasovanju po pošti v Sloveniji pa bodo znani v torek.

Prihodnji ponedeljek bodo na DVK ugotavljali še izid glasovanja po pošti iz tujine. Po dosedanjih podatkih DVK, kjer so prešteli več kot 99 odstotkov glasovnic z nedeljskega referenduma, je bil oddanih skoraj 514.400 glasovnic, volilna udeležba pa je bila 30,1-odstotna. Družinski zakonik je podprlo 45,37 volivcev, proti pa jih je glasovalo 54,63 odstotka.