V Združenju za pravice bolnih otrok v času zaostrenih gospodarskih razmer zaradi recesije razumejo, "da vlada išče možnosti za ustvarjanje prihrankov, ki bi zmanjšali proračunsko luknjo", vendar pri tem opozarjajo na nujno selektivnost ukrepov.

Ob sprejemanju nove zakonodaje zahtevajo, da zakonodajalci upoštevajo legitimne pobude civilne družbe, ki so bile naslovljene že na nekaj ministrov in tudi na sedanjega. Ena od prvih in osnovnih zahtev je, da v skladu s sprejeto Konvencijo o otrokovih pravicah (24. člen) bolnim otrokom zagotovijo tisto, kar potrebujejo, je v sporočilu za javnost navedla predsednica Združenja za pravice bolnih otrok Biserka Marolt Meden.

Združenje je apel javnosti in vladi sprejelo na rednem letnem občnem zboru.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo nabor ukrepov za reševanje zdravstvene blagajne, vrednih več kot 100 milijonov evrov. To bi po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja moralo zadostovati, da ob koncu leta ne bi prišlo do kolapsa zdravstvene blagajne. Med drugi predlagajo nižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke in nižanje bolniških nadomestil. In sicer znižanje nadomestila za odsotnost zaradi bolezni, za 10 odstotnih točk nižje nadomestilo do trimesečne odsotnosti, nad tremi meseci pa nadomestilo ostane nespremenjeno.

Ministrstvo tudi predlaga prenos dela stroškov za določene zdravstvene storitve iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje (šlo naj bi za pet odstotnih točk), predlagajo tudi izločitev bolniškega nadomestila v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne.