Kot je Jelinčič povedal za Delo, so "ob osamosvojitvi gospodje pod vplivom rimskokatoliške cerkve in komunistov vse skupaj zamočili", namesto, da bi naredili državo na temelju ideje Zedinjene Slovenije, ki je bila v glavah Slovencev močno zasidrana.

Z utemeljitvijo državnosti bo Slovenija po Jelinčičevih besedah dobila svojo pozicijo v svetu, kjer danes ne pomeni nič. "Hrvaška, Srbija in celo BiH so v mednarodni politiki bolj pomembne. Mi veljamo za tiste, ki se klanjamo gospodarju," je dejal.

Volivci preveč gledajo na formo, ne pa na vsebino

Na vprašanje, kakšne možnosti ima proti drugim že znanim predsedniškim kandidatom Danilu Türku, Milanu Zveru in morebiti Borutu Pahorju, je Jelinčič odgovoril, da je to odvisno od volivcev. Po njegovih besedah imajo le tri dni zgodovinskega spomina, predvsem pa preveč gledajo na formo in premalo na vsebino. Pahor po Jelinčičevem mnenju spet "cinca" in bo na koncu potegnil napačno potezo.

Kot je dejal, ga je pred zadnjimi volitvami opozoril, da ga bo stranka, ko ga ne bo več potrebovala, izpljunila. Jelinčič je dodal, da ima Pahor proti Türku velike možnosti za zmago na predsedniških volitvah. Türk po Jelinčičevih besedah namreč ni naredil ničesar, saj je le "leporečil".

Slovence želijo prikazati kot morilce

V intervjuju je Jelinčič povedal tudi, da je treba govoričenje o osamosvojitvi spremeniti v resničnost. Po njegovih besedah želijo nekateri Slovence prikazati kot morilce, državo pa kot nekakšno morišče. "To počnejo s tem, ko kar naprej ponavljajo, tukaj so bili pobiti in tam so bili pobiti," je povedal in dodal, da je treba to vprašanje urediti tako, da se na ljubljanskem gradu, na Orlovem vrhu, postavi kostnica, kjer bi bil tudi spomenik neznanemu junaku.

"Tja bi prenesli vse ostanke pobitih," je pojasnil in dodal, da je to predlagal že njihov poslanec v prvem sklicu Andrej Lenarčič. Jelinčič je povedal še, da bi na ljubljanski grad preselil tudi rezidenco predsednika republike, da ne bi motil v mestu.