Vlada je v četrtek sklenila, da se zaradi varčevanja v letošnjem letu organizirata le dve državni proslavi: ob dnevi državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na državni ravni tako letos ne bomo obeležili dneva upora proti okupatorju in dneva reformacije.

"In to je vlada, ki je napovedala, da ideoloških tem ne bo odpirala," je spomnil Stanovnik in dodal, da je takšna odločitev zgolj "slika sedanje oblasti". Napovedal je, da bodo za obeležitev praznika sami zbrali sredstva in "proslavljali na svoj način".

Predsednik Slovenskega protestantskega društva Viktor Žakelj meni, da je varčevanja nekaj, čemur se ne bomo mogli izogniti. "A varčevanje ravno pri tej proslavi, ki se je komaj prijela, najbrž ni najbolj pametna in preudarna rešitev," je poudaril. Dodal je, da je bil Primož Trubar človek, ki je v Sloveniji simboliziral tisto, kar je Martin Luther na Nemškem in da je reformacija za Slovence vsaj toliko pomembna ali celo pomembnejša kot za Nemce.

"Če bodo o tem še razmišljali, kaže upoštevati, da je reformacija oziroma protestantizem na začetku slovenske etnogeneze in da ga kaže leto za letom proslavljati zato, da se Slovenci zavemo svojih korenin," je dejal Žakelj. Nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti pa povedal, da načeloma podpira ukrepe vlade, sicer je premalo seznanjen s to zadevo, da bi povedal kaj vsebinskega.