"Ta četa ostaja v Sloveniji, ne gre za novo napotitev slovenskega vojaka nikamor," je poudaril minister Hojs po zasedanju obrambnih ministrov EU in dodal, da so članice unije to odločitev Slovenije sprejele z zadovoljstvom.

Stroškov s tem po ministrovih besedah ne bo. Ti bi nastali, če bi bila četa vpoklicana, vendar ni pričakovati, da bi se razmere drastično poslabšale in bi bilo potrebno posredovanje, je pojasnil Hojs.

Obrambni ministri EU so sicer danes v Bruslju sprejeli odločitev o napotitvi nove civilne misije na Afriški rog s ciljem zaščite pred pirati. Slovenija v tej misiji po ministrovih besedah ne namerava sodelovati.

Poleg tega so ministri v okviru zasedanja usmerjevalnega odbora Evropske obrambne agencije (Eda) govorili o združevanju in souporabi zmogljivosti, ki je glede na zmanjševanje obrambnih izdatkov zaradi krize zelo pomembno.

Ključna je po Hojsovih navedbah odločitev o projektu za razvoj evropskih zmogljivosti za oskrbo letal z gorivom v zraku. Ta zaveza je po njegovih besedah posledica operacije v Libiji, v kateri so evropske države ugotovile, da brez pomoči ameriških zaveznikov ta oskrba v zraku ne bi bila mogoča. Zato so ocenile, da je take zmogljivosti treba zagotoviti tudi v Evropi.

Druga dejavnost v okviru združevanja in souporabe zmogljivosti, v katero se je vključila tudi Slovenija, pa je medicinska oskrba. Gre za večnacionalno sodelovanje držav v medicinskih ekipah, ki bodo usposobljene za to, da lahko po potrebi posredujejo v širšem območju. Slovenija naj bi sodelovala s poljsko bolnišnico Role 2.

Hojs: Vlada kmalu o sodelovanju Slovenije v operaciji zveze Nato v Afganistanu

Vlada bo vprašanje sodelovanja Slovenije v operaciji zveze Nato v Afganistanu po letošnjem letu obravnavala v prihodnjih dveh tednih, je danes v Bruslju napovedal obrambni minister Aleš Hojs. Minister pričakuje odločitev, da bo Slovenija v Afganistanu ostala skupaj z drugimi zaveznicami do konca leta 2014, ko je predviden konec bojnih operacij.

Minister Hojs je danes generalnemu sekretarju zveze Nato Andersu Foghu Rasmussenu predstavil trenutno stanje v Sloveniji glede odločitev v povezavi z Afganistanom.

Pojasnil mu je, da politična odločitev o nadaljnjem sodelovanju Slovenije v operaciji Isaf še ni sprejeta in da računa, da bo vlada to vprašanje obravnavala v naslednjih 14 dneh.

Minister je ob tem povedal, da bo sam zagovarjal stališče, da se Slovenija iz Afganistana umakne skupaj z drugimi zavezniki konec leta 2014, po načelu "skupaj notri, skupaj ven".

"Ta odločitev je pričakovana, zavezniki jo bodo gotovo pozdravili. Pričakuje pa se, da je ta odločitev sprejeta še pred vrhom v Chicagu," je še povedal minister Hojs.