Žerjav je na sredini novinarski konferenci namreč poudaril, da treba v Ljubljani končati z "brezskrbnim zadolževanjem". Čerin, sicer predsednik Mestnega odbora Ljubljana Pozitivne Slovenije, je danes poudaril, da se Ljubljana v preteklih petih letih še zdaleč ni zadolževala brezskrbno.

Čerin je spomnil na sklep vlade iz leta 2007, s katerim so se MOL zmanjšala sredstva. Kot je zapisal, bi se lahko na vodstvo občine takrat odločilo, da razvoja v Ljubljani ne bo, vendar da je bila odločitev drugačna. Tako je bilo izvedenih 600 večjih in manjših projektov v skupni vrednosti približno 350 milijonov evrov.

Zanje pa se je Ljubljana tudi zadolžila, piše Čerin. Zadolženost se je tako iz 57 milijonov evrov leta 2006 povečala na 134 milijonov leta 2011. Ob tem Čerin izpostavlja, da je vodstvo občine zagotovilo tudi povečanje sredstev za t. i. mehka področja - za šolstvo, kulturo, socialno varstvo, zdravje, šport, reševanje in civilno obrambo.

Čerinov nasvet Žerjavu

Sredstva za področje socialnega varstva vztrajno naraščajo, piše Čerin, in so se v obdobju med letoma 2006 in 2011 povečala z osem na 12 milijonov evrov. Podobno velja za sredstva, ki jih namenjamo za programe in investicije v vrtce, je še dodal podžupan v začasnem upravljanju funkcije župana.

"Če se gospodarskemu ministru to zdi brezskrbno, mu svetujemo, da se o delovanju MOL seznani nekoliko natančneje in ne ponavlja populističnih puhlic na pamet," je izpostavil Čerin. Ob tem je dodal, bi MOL dolg poplačala v dveh letih, če bi se vodstvo občine odločilo, da večje investicije zaustavi.

In če bi sledili zakonsko določeni meji zadolžitve, bi se lahko zadolžili za dodatnih 40 milijonov evrov, je sklenil Čerin.

Preberite še: Janković meni, da je Turkov predlog glede tržnice čisto politično dejanje