Spletni portal RED je, kot je na današnji predstavitvi dejala Katarina Vučko, sicer nacionalna koordinatorka projekta RED na Mirovnem inštitutu, javnosti dostopen od 19. marca na spletni strani www.red-network.eu. Takrat je bila opravljena tudi javna predstavitev v Bruslju. Mrežo RED je po njenih besedah pripravila neodvisna raziskovalna mreža 17 organizacij civilne družbe ter raziskovalnih inštitutov iz 17 držav članic EU.

Spletni portal RED uporabniku omogoča primerjalni vpogled v evropski prostor z vidika rasizma, ksenofobije in diskriminacije, usmerjene proti migrantom in manjšinam. Njegova glavna sestavna dela sta RED Sistem zgodnjega opozarjanja, ki ponuja aktualne podatke o rasističnih in sovražnih kaznivih dejanjih, diskriminatornih dogodkih in pozitivnih odzivih držav ter civilne družbe; ter RED Atlas rasizma, diskriminacije in enakosti. Ta letno poroča o zakonodaji ter politikah držav članic na področju diskriminacije in rasizma ter s tem povezanih statističnih podatkih, je pojasnila Vučkova.

"Tako v evropskem prostoru kot v Sloveniji je razvidno, da so incidenti na področju rasizma in dikriminacije v porastu. Pojavlja se vedno več stereotipov, sovražnih dejanj in akcij, uperjenih proti manjšinam in migrantom," je poudarila in dodala, da je iz RED poročila za leto 2011 razvidno, da so v Evropi najbolj na udaru Romi, sledijo pa jim muslimani.

Po besedah Vučkove je ogromno ukrepov in politik, ki želijo ta položaj premostiti, vendar se hkrati kaže, da je implementacija zakonodaje zelo šibka in da ni zunanje evalvacije oziroma resnega pregleda - ocenitve učinkovitosti teh ukrepov. Tako da je to nekaj, kar manjka in je v glavnem še veliko prostora za delo, je dodala.

Namen mreže RED proti rasizmu in ksenofobiji je sicer poročanje in beleženje kaznivih dejanj, ki temeljijo na rasizmu in sovraštvu, diskriminatornih dogodkov ter pozitivnih odzivov držav ter civilne družbe na takšne dogodke in incidente. Koordinator mreže je grška nevladna organizacija i-RED, Institute of Rights Equality & Diversity, v Sloveniji pa je njen član Mirovni inštitut.