Po Matićevih besedah je žalostno, da se je prvič v zgodovini na mesto direktorja nacionalnega arhiva postavilo nekoga, ki ni arhivist. "Proti gospodu Dežmanu osebno nimam nič, vendar ostaja dejstvo, da je strokovnjak na nekem povsem drugem področju," je komentiral odločitev vlade, da na mesto direktorja Arhiva RS postavi Jožeta Dežmana.

"Direktor Arhiva RS je po funkciji oseba, ki mora sodelovati pri spremembah in dopolnitvah arhivske zakonodaje oz. predpisov," je izpostavil Matić in dejal, da bo poklicno pot nadaljeval kot arhivist in zgodovinar. Ob tem je poudaril, da so imeli državljani in državljanke pred referendumom o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih pravico izvedeti, kakšno mnenje ima o referendumskem vprašanju arhivska stroka.

Niso razumeli njegovih argumentov

Prav to je bil po Matićevih besedah razlog, zakaj je v času pred referendumom v javnosti večkrat predstavil stališča arhivske stroke. A je ob tem dejal, da "določena politična opcija tega ni razumela kot podajanje argumentov stroke, pač pa nasprotovanje svojim političnim interesom oz. ciljem".

Ob tem je Matič izrazil obžalovanje nad tem, da del politike občasno še vedno ne želi prisluhniti strokovnim argumentom. Po njegovih besedah zato včasih dobimo zakone, ki so v določenem delu politični in ne strokovni ter zato ne dovolj kvalitetni.

O pestrem kadrovsem dogajanju: Razrešena Matić in Stopar, imenovana Dežman in Petek