Nadzorni svet je potrdil poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2011, iz katerega je razvidno, da je javni sklad v okviru zagotovljenih finančnih sredstev uspešno uresničeval zastavljene cilje, je predsednik nadzornega sveta Bojan Albreht zapisal v sporočilu za javnost.

Nadzorniki so se tudi seznanili z revidiranim letnim poročilom sklada za leto 2011, za katerega je neodvisni revizor podal mnenje, da so računovodski izkazi v vseh pomembnih pogledih pripravljeni skladno z zakonskimi in podzakonskimi predpisi. Oba dokumenta je nadzorni svet predlagal ljubljanskemu mestnemu svetu v obravnavo in sprejem.

Preplačilo odlično ocenjene direktorice

Nadzorniki so tudi ugotovili, da je direktorica Jožka Hegler lani dosegla 75 odstotkov redne delovne uspešnosti, a ji v skladu z zakonodajo ne pripada del plače za delovno uspešnost. Sicer pa bo nadzorni svet predlagal mestnemu svetu, naj Heglerjevo za leto 2011 oceni z oceno odlično, so zapisali v sporočilu za javnost.

Soglasje k trem zrazpisom

Nadzorni svet je podal soglasje k objavi treh razpisov. Obvestilo o objavi razpisov, skupaj z besedilom razpisov in razpisno dokumentacijo, bo objavljeno v soboto na spletnih straneh MOL, javnega stanovanjskega sklada in na oglasni deski sklada.

Tako bo objavljen javni razpis za nakup stanovanj po modelu deljenega lastništva kot javno-zasebnega partnerstva, javno povabilo za nakup stanovanj z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja in izplačilom doživljenjske mesečne rente ter javni razpis za stanovanjska posojila za rekonstrukcijo in vzdrževalna dela na stanovanjskih hišah.

V okviru razpisa za nakup stanovanj po modelu deljenega lastništva lahko prosilci skupno z javnim stanovanjskim skladom kupijo stanovanja, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. 60 odstotkov cene stanovanja plača prosilec, 40 odstotkov pa krije javni sklad. Prosilec nato v roku 15 let od javnega stanovanjskega sklada odkupi preostali delež stanovanja, v vmesnem času pa plačuje za uporabo solastniškega deleža skladu mesečno nadomestilo.

Nakup uz ustanovitvijo dosmrtne služnosti

Poziv za nakup stanovanj z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja je namenjen prosilcem, starim vsaj 65 let, ki so stanovanje pripravljeni prodati stanovanjskemu skladu zaradi pomoči pri vzdrževanju stanovanja. Ob prodaji stanovanja se v korist prodajalca ustanovi odplačna neprenosljiva dosmrtna služnost stanovanja, na podlagi katere prodajalec stanovanje uporablja do smrti. Kupnina se izroči zavarovalnici, ki prodajalcu izplačuje mesečno rento, zmanjšano za nadomestilo za nadaljnjo uporabo stanovanja.

V okviru tretjega javnega razpisa pa lahko posamezniki pridobijo namensko posojilo za rekonstrukcijo, redna vzdrževalna ali investicijska vzdrževalna dela v večstanovanjski ali družinski stanovanjski stavbi, ki je starejša od 20 let.