Ob prvi nalogi, rebalansu proračuna, s katerim bomo zastavili trend, s katerim bi do leta 2015 uravnovesili javne finance, predvidevamo tudi denar, namenjen samo za to, da naredimo poslovno okolje konkurenčno. Ta vsota ni takšna, kot bi želeli, je pa resna namera in signal navznoter in navzven, da mislimo resno uravnovesiti javne finance, ustvariti konkurenčnejše poslovno okolje ter - upam, da bo ta politična volja vzdržala - da zapišemo to zlato pravilo v ustavo in si dolgoročno zagotovimo stabilne javne finance, je dejal Žerjav.

Drugi del zgodbe je po ministrovih besedah spodbujanje rasti s sanacijo bank, ki je nujna, a ne iz proračuna, pač pa s strateškimi parterji, s katerimi dogovori tečejo, več pa bo znanega junija.

Žerjav verjame v kakovostni premik s strateškim partnerjem v NLB. Na vprašanje, kaj bi storili, če bi ponudnik v banki zahteval 100-odstotni delež, kar je v nasprotju tudi s koalicijsko pogodbo, po kateri mora v lasti države ostati 25-odstotni delež plus ena delnica, pa je odgovoril, da bi bilo treba ob taki "nespodobni ponudbi" premisliti.

Žerjav je ponovil svoje stališče, da za reševanje podjetij, kot je Primorje, v proračunu ne bo denarja, bi ga pa morale reševati banke in čim prej najti strateškega partnerja. Vlada pa razmišlja o modelu, kako obravnavati takšne primere, ne da bi obremenjevali proračun. Ali bo šel v smeri slabe banke ali sklada, še ni jasno.

Za Pomurje minister meni, da poleg turizma, kmetijstva in geotermije potrebuje tudi industrijo, kot Prekmurec pa meni, da so turistična podjetja, dokler je bila infrastruktura prekmurska, funkcionirala bolje, saj so akumulacija in naložbe ostajali v pokrajini. "Zdaj pa je občutek, da smo neka delovna sila, vsa akumulacija, ves trud se na koncu reflektira tam nekje, morda tudi za vprašljive zgodbe," je povedal.

Glede prodaje Nafte je Žerjav zelo zaskrbljen. Ali je AUKN res potrdila prodajo, bo izvedel v petek, sam pa ni prepričan, da je pot, kot je bila ubrana, najbolj optimalna. "Problem Nafte je Nafta Petrochem, ključno pozornost bi morali nameniti temu in ga prodati kakšni evropski korporaciji lesnih lepil, za manjše hčerinske družbe pa bi najbrž morali iskati rešitve s strateškimi partnerji," meni minister.

Žerjav je v pogovoru potrdil, da bo Pomurje v okviru programa spodbujanja konkurenčnosti v okviru pomurskega zakona letos dobilo 6,2 milijona evrov.

V Ljubljani je treba končati z brezskrbnim zadolževanjem

SLS na nadomestnih županskih volitvah v Ljubljani nastopa s svojim kandidatom Matjažem Glavanom, ki ga je strankin predsednik Radovan Žerjav označil kot "prodornega, z mnogo zanimivimi idejami". Žerjav verjame, da bi bil Glavan lahko odlična rešitev za novo politiko Ljubljane, kjer je treba končati z "brezskrbnim zadolževanjem".

O odločitvi stranke, da v Ljubljani nastopi s svojim kandidatom, Žerjav pravi, da želijo promovirati "neko novo SLS, nova imena" in pokazati, da SLS ni le stranka podeželja, ampak tudi urbanih mest, kar nenazadnje dokazuje to, da imajo župana v drugem in tretjem največjem slovenskem mestu.

Glavan je na današnji novinarski konferenci med ključnimi nalogami omenil dvig kakovosti življenja in pri tem izpostavil medgeneracijske centre, ki bi jih postavili v večjih stanovanjskih naseljih. V teh centrih bi starejši na mlajše prenašali svoje znanje, s čimer bi pridobili oboji - starejši bi bili bolj vključeni v družbo, mlajši pa bi dobili dodatno zaposlitev in ne bi bili prepuščeni ulici.

Ljubljana po Glavanovih besedah nujno potrebuje strategijo gospodarskega razvoja. Kot je opozoril, potrebuje površine, namenjene industriji, saj se je te v preteklosti namenjalo za skladiščenje in stanovanja, kjer pa ni dodane vrednosti.

Zelene površine, od Gameljn do Janč, je po njegovem treba izkoristiti za pridelavo zdrave hrane in zeleni turizem. Potrebno je urediti vprašanje urejanja odpadkov in zastaviti strategijo upravljanja s prometom, kjer bo cilj zmanjšanje koncentracije prašnih delcev, pravi. Za tramvaj pa ugotavlja, da je ta rešitev sicer ekološko prijazna, vredna razmisleka, a je povezana z visokimi stroški.

Opozarja tudi, da je treba zagotoviti stanovanja za mlade, starejšim pa mesto približati z varovanimi stanovanji in domovi za starejše tudi v samem mestu. Četrtnim skupnostim je treba nameniti več sredstev, še meni.

Žerjav je danes sicer še dejal, da je odločitev Zorana Jankovića za župansko kandidaturo legitimna, upa pa, da je dokončna in ne bo v prihodnje spet pustil Ljubljane na cedilu in šel kandidirat za kakšno drugo mesto.