A tokrat mu ga pošteno maje Radovan Žerjav, predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS), ki je Petra Vriska, ustanovnega člana SLS, oktobra 2010 izključil iz stranke, potem ko ni hotel javno razkriti, koliko zasluži kot predsednik zadružnikov. Zdaj se je Žerjav namenil Vriska spoditi še z Miklošičeve 4 v Ljubljani, kjer je sedež Zadružne zveze Slovenije, četudi ta ni organ SLS. V pismu strankinim funkcionarjem je Žerjav te pozval, naj poskrbijo, da bodo SLS-ovi člani zadrug za predsednika podprli Vriskovega protikandidata Bojana Frančeškina, direktorja koprske kmetijske zadruge Agraria, če tega ne morejo izpeljati, pa naj odstopijo z vseh funkcij v Slovenski ljudski stranki.

Na spletni strani Zadružne zveze Slovenije je mogoče prebrati, da je njeno poslanstvo spodbujanje in zastopanje trajnostnega razvoja zadrug s sodelovanjem v korist članov in zadovoljstvo potrošnikov.

Žerjav: Vrisk potuje, doma pa vse propada

O tem, da je zadružna zveza izpostava Slovenske ljudske stranke, ni niti besede, zato je takšen ultimat njenega predsednika Radovana Žerjava milo rečeno presenetljiv. Kritik delovanja zadrug, ki so predvsem trgovske družbe, namesto da bi bile koordinatorke razvoja podeželja, resda ne manjka. Še zlasti ne kritik dela predsednika Petra Vriska. Toda ob tem se vsiljuje vprašanje, zakaj o tem, kdo naj zadružnike vodi naslednja štiri leta, odloča ena od političnih strank in ne lastniki zadrug - kmetje, ki pripadajo različnim strankam, mnogi tudi nobeni.

Radovan Žerjav ne skriva, da želi SLS na čelo ZZS pripeljati nekoga, ki bi izboljšal delovanje zadrug. "Tako kot je zdaj, ni dobro, zato smo za spremembe. Zadružna zveza ne opravlja funkcije, ki bi jo morala. Če bi zadruge dejavno odpirale zadružne trgovine, danes ne bi bilo problema Mercator. Velikokrat smo se pogovarjali o tem, a se ni nič spremenilo. Za Petra Vriska so pomembni le sejmi, potovanja, združenja v Evropi in ne vem kaj še, doma pa vse propada, samooskrba je na psu. Zato smo rekli, da je treba najti nekoga, ki ima drugačen pogled, kdor koli je že to. Pomembno je, da pride do spremembe, kajti z zaprtim sistemom delovanja zadružne zveze, v katerem ima besedo en sam človek, ne gre," nam je svoj poziv članom SLS utemeljil Radovan Žerjav.

Opaža tudi, da je Peter Vrisk v zadružni zvezi okoli sebe zgradil dva obrambna zidova, zato mu nihče ne more do živega. To dokazuje - tako pravi Žerjav - tudi na hitro in potihoma sklican jutrišnji volilni občni zbor. "Bliskovita vojna in gremo naprej," to komentira prvak SLS. Na vprašanje, zakaj je v volitve novega predsednika zadružne zveze posegla njegova stranka in zakaj je članom ultimativno naložil, za koga naj glasujejo, pa je odvrnil: "Drugače ne znam. To pismo je vse, kar sem lahko storil, da bi se stvari izboljšale. Napisal sem ga zato, ker so mnogi direktorji zadrug člani naše stranke." Kljub temu pa Žerjav dvomi o uspehu, saj so številni SLS-ovci Vriska podprli tudi takrat, ko ga je stranka izključila iz svojih vrst, in niso zahtevali njegove zamenjave na čelu zadružne zveze. V primeru jutrišnjih volitev novega predsednika ZZS je zato Žerjav neomajen: "Kdor bo podprl Petra Vriska, lahko gre iz SLS!"

Vrisk: To je politični diktat SLS

Peter Vrisk je bil včeraj nad Žerjavovim pismom zelo presenečen. "Ves dan me kličejo ljudje s terena in sprašujejo, kaj se dogaja. Zgroženi in zaprepadeni so. Mislim, da ni prav, da se politika vtika v naše delo, saj smo nevladna organizacija in zadruge se morajo na trgu same boriti za svoj dohodek. Navsezadnje se ljudje tudi v stranke - enako kot v zadruge - združujejo prostovoljno. Ko sem bil še član SLS in se je z menoj zgodilo, kar se je, sem si rekel: Naj fantje delajo, kot mislijo, da je prav. Toda s tem pismom so šli po moje predaleč. SLS si česa takega ne bi smela privoščiti. Gre za grobo vmešavanje v interne zadeve zadrug, ki ne sodi v današnje čase. Ne vem, ali je partija delala tako. Prav je, da ima vsak svoje mnenje, toda politični diktat v letu 2012, v samostojni Sloveniji, po moje ni primeren," pojasnjuje Vrisk, ki zavrača vse kritike na svoj račun in ocenjuje, da ima med zadružniki dovolj podpore, da bo jutri vnovič izvoljen za predsednika.

Na izvolitev upa tudi njegov edini tekmec Bojan Frančeškin, direktor koprske Agrarie, ene najbolje organiziranih zadrug pri nas. Žerjavovo pismo se mu v nasprotju z Vriskom ne zdi sporno. "Jemljem ga izključno kot podporo spremembam in čisto nič drugega. Nisem član SLS in tudi ne nameravam postati. Poleg tega se v to ni vključila le SLS, ampak še mnogi drugi, ki so zaznali, da je zdaj pravi trenutek za morebitne spremembe zadružnega sistema, ki je že dvanajst let fiksiran. Nič se ne spremeni. To vodi v stagnacijo sistema in v uničenje kmetijstva," opozarja Frančeškin. Po njegovem mnenju bo treba marsikaj izboljšati, svoje cilje pa izrazi s tremi besedami: delo, rezultati in odgovornost. "Tega je bilo doslej premalo, še posebno rezultatov. Zdajšnjemu vodstvu ZZS ni mogoče očitati, da ni delalo, toda rezultatov ni," je kritičen Frančeškin. In zatrjuje, da mu ne gre za to, da bi nekoga premagal na volitvah: "Moj cilj je vzpostaviti sistem, ki ne bo sam sebi smisel. Smo na prelomnici, pred odločitvijo, ali bomo šli naprej ali pa bomo močno stagnirali vsi - tudi trgovina in potrošniki. Zato je treba začeti spreminjati ves sistem, saj je rigiden."