Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je s poročilom o poslovanju zavoda v lanskem letu sicer seznanil že na seji konec februarja, a so morali sejo takrat zaradi nesklepčnosti prekiniti. Takrat so nekateri svetniki v poročilu pogrešali del o realizaciji PPN za leto 2011, obravnavali so ga tako v današnjem nadaljevanju februarske seje.

V posmeh programskemu svetu

Svetniki so tako danes sprejeli poročilo o realizaciji PPN za lansko leto, razen v delu, ki se nanaša na Multimedijski center (MMC). Svetnik Miran Lesjak je namreč opozoril, da gre pri poročilu o realizaciji PPN za MMC le za prepis programskega načrta, pri čemer niso niti spremenili letnic. Takšno poročilo je po njegovem mnenju v posmeh programskemu svetu, poleg tega ugotavlja, da teh poročil očitno nihče ne prebere, preden se jih posreduje programskemu svetu.

Glede ostalega poročila pa je Lesjak dejal, da je sicer bistveno bolje pripravljeno kot tisto pred mesecem dni, vendar je del o porabi razvojnih sredstev po njegovem mnenju problematičen in netransparenten. Pri tem je izpostavil oddajo Moji, tvoji, najini, za katero Lesjak opozarja, da projekt ni dobil soglasja sveta, pač pa so celo glasovali proti. Sprašuje se tudi, kdaj je programski svet dal soglasje za tematski program na Televiziji Slovenija. Poleg tega se sprašuje, kako je lahko nadzorni svet dal soglasje za financiranje programa, ki ga programski svet ni potrdil.

Vsi projekti navedeni in potrjeni

Vodstvo RTVS je na to odgovorilo, da so bili vsi projekti, ki so bili izvedeni in financirani, navedeni in tako potrjeni v programsko-produkcijskem načrtu za preteklo leto, bodisi med razvojnimi bodisi rednimi sredstvi. Vseeno pa je svet danes sklenil, da bodo prihodnjič vsebinsko obravnavali poročilo o razvojnih projektih, poleg tega so dali pobudo za skupno sejo programskega in nadzornega sveta RTVS glede porabe razvojnih sredstev.

Sicer pa sta svetnika Sergij Pelhan in Mojca Kovač Šebart danes tudi opozorila, da v drugi polovici lanskega leta ni bilo realiziranih kar nekaj otroškega in mladinskega programa. Zato je programski svet danes opozoril oz. pozval vodstvo, da je temu segmentu programa treba posvetiti posebno pozornost ter pri reorganizaciji občutljivo posegati v produkcijo teh oddaj.

Svetnik Tone Kregar je danes tudi opozoril, da je v poročilu vodstva o realizaciji PPN zapisano, da potekajo pogovori glede oddaje Hribovci, a da po njegovem vedenju teh pogovorov ni. Urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan je pojasnil, da so pripravili pilotno oddajo Hribovci, ob tem pa so skupaj z avtorji ugotovili, da oddaja v tehnološkem in deloma tudi vsebinskem pogledu še ni zrela za uvrstitev v televizijski program.

Ker pa je omenjena oddaja zelo draga, po njegovih besedah sedaj potekajo predvsem pogovori, kje zagotoviti ta sredstva za izvedbo. Kovač Šebartova je ob tem opozorila, da je ta razlaga drugačna od tiste, ki jo je dobila komisija za razvedrilni program, omenjena komisija bo po sklepu programskega sveta ponovno pregleda stanje projekta Hribovci.

Nespodobna poteza Miše Molk

Danes bi programski svet tudi moral obravnavati letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev RTVS. Varuhinja Miša Molk se tudi tokrat ni udeležila seje sveta, svoje odsotnosti pa po besedah predsednika programskega sveta Jerneja Pikala ni opravičila. Sicer pa je predsednik programskega sveta kot nespodobno označil potezo Molkove, da svoje poročilo predstavi na novinarski konferenci, še preden ga je predstavila programskemu svetu.