Po besedah podpredsednika LDS si vsi otroci, "ne glede na to, v kakšni obliki družine ali skupnosti živijo, zaslužijo enake pravice in ravno to omogoča zakonik". LDS družinski zakonik še vedno močno podpira, "ker nikomur nič ne jemlje, ampak le daje pravice tistim, ki jih doslej niso imeli", je dejal Flajšman.

Stranka LDS se sicer v času parlamentarne obravnave ni strinjala s t. i. kompromisno različico družinskega zakonika in je v primeru sprejetja takega zakonika celo napovedala ustavno presojo. Zavzemala se je namreč za popolno pravno izenačitev istospolnih parov s heterospolnimi, saj "se s človekovimi pravicami ne bi smelo tako ravnati, kot se je v tem kompromisu", je pravi Flajšman.

Vendar so po njegovih besedah na koncu ocenili, da je kompromis korak naprej k izboljšanju položaja vseh ljudi. O tem, ali bodo zakonik v primeru potrditve na referendumu dali v presojo ustavnemu sodišču, bo stranka še odločala, vendar Flajšman domneva, da tega ne bodo storili.

Poudaril je še, da v Sloveniji že več kot 50 odstotkov ljudi živi v zunajzakonski skupnosti in ne v zakonski, "katero edino zveličavno propagira Katoliška Cerkev". Prepričan je, da otroci, ki živijo v "neklasični družini", z nesprejetjem družinskega zakonika ne bodo imeli enakih pravic, kot otroci "v klasični družini".

Strinja se sicer, da imajo nekateri zaradi življenja v zunajzakonski skupnosti tudi več finančnih spodbud s strani države, vendar "zaradi tega tem otrokom ne moreš jemati pravic, ampak moraš sankcionirati tiste, ki to zlorabljajo".