Na ministrstvu so pojasnili, da so pobude zaskrbljenih staršev pred izdajo okrožnice prejeli po telefonu in spletu. Starši so se namreč pritoževali, da v nekaterih šolah razprava o družinskem zakoniku povzroča delitve med učenci, ponekod pa vzbuja napetost med učitelji in starši, so zapisali na ministrstvu v sporočilu za javnost. Ob tem so poudarili, da so se pritožili tako podporniki kot nasprotniki zakonika.

Po nekaj posameznih primerih pritožb so na ministrstvu presodili, da je primerno opozoriti na morebitne napetosti med šolo in družino. To so storili z okrožnico vrtcem in osnovnim šolam, v kateri so jim svetovali, naj se med referendumsko kampanjo izogibajo temam, ki bi bile povezane z družinskim zakonikom. Ob tem so na ministrstvu dodali, da gre za predlog, ki je začasen in ne posega v samostojnost učiteljev pri izvajanju šolskih programov.

Na ministrstvu so zapisali, da bi morebitno poseganje šole v presojo vrednot, o katerih se govori v kampanji, lahko povzročilo konflikt z družinami, ki iste vrednote ocenjujejo drugače. Po njihovem mnenju je poleg tega otroke treba zaščititi pred ostrino referendumske kampanje. Dodali so še, da se čudijo pobudi poslanske skupine SD, ki je zahtevala umik okrožnice in s tem posredno nagovarjala učitelje, da otroke vključijo v referendumsko kampanjo.

Okrožnico ministrstva je obravnaval tudi inšpektorat za notranje zadeve, ki je ocenil, da ta ne pomeni kršitve zakona o volilni in referendumski kampanji. V poslanski skupini SD menijo drugače, zato so ministra Žigo Turka ter generalno sekretarko Mojco Škrinjar javno pozvali k preklicu okrožnice. Po njihovem mnenju je vlada z njo neposredno vstopila v referendumsko kampanjo, kar ni le nedopustno, ampak je glede na to, da ni med organizatorji kampanje, tudi nezakonito, so pojasnili.